Най-добрият български състезател по мотоциклетизъм на писта Мартин Чой (EKO Racing BMW Motorrad) записа двойна победа в Серес, Гърция, след като триумфира и в днешния трети кръг от балканския шампионат пред погледа на близо 2000 души публика.

За разлика от хубавото време вчера, Цветница предложи променливи атмосферни условия, като заради падналия дъжд в средата на състезателния ден, пилотите от класовете F1000, SSP600 и Superbike трябваше да сменят сликовете с гуми за мокра писта. 12 състезатели застанаха на старта в клас Супербайк, като интересното тук бе, че фаворитът Мартин Чой стартира от втора позиция. Най-бърза обиколка за 1:19.146 минути записа пилотът на домакините Харалампус Параскевополис, а българинът остана на 0.243 секунди, въпреки падане във втората квалификационна сесия. Така Параскевополис потегли от пол-позишън, но Чой го изпревари още във втората обиколка, като след това същото направи и Красен Кънчев (АИТ Рейсинг, BMW). Пилотът на АИТ Рейсинг се опита да погне Чой, когато бе задминат от гръцкия състезател, но бързо си върна втората позиция. Отпред героят от Льо Ман караше сам и необезпокояван пресече първи финалната линия с време 18:29.731 минути, грабвайки втора победа на "Серес" в рамките на един уикенд. Въпреки натиска на Параскевополис, Кънчев успя да задържи второто място и финишира със само 0.837 секунди пасив, а гръцкият пилот се качи на третата стълбичка на подиума.

В клас SP125 победата спечели Жулиета Ленкова (Aprilia), завъртайки всички 10 обиколки за 17:11.5 минути.

Дългоочакваният дъжд се изсипа точно преди старта на надпреварата в клас F1000, заради което едва 10 пилоти се престрашиха да застанат на стартовата решетка. Макар че смениха сликовете с гуми за мокра писта, паданията не закъсняха. Още в първата обиколка на земята се озова победителят в първия кръг в Долна Митрополия - Михаил Атанасов (Suzuki), за който "Серес" явно не е сред любимите писти. Състезателят на Боляри - Калоян Ангелов, потегли от пол-позишън, но Атанас Нейчев направи много добър старт и пое лидерството след първия завой. Двамата караха почти гума до гума в първата обиколка, но все пак Ангелов успя да изпревари пилота на Тийм Гис в началото на втората и да натрупа преднина. Впоследствие обаче се оказа, ча състезателят от Разград е направил фалстарт, заради което бе наказан с 10 секунди и така Нейчев спечели първата си победа за 2016. Ангелов остана на второто място на 0.785 секунди, следван от Йордан Алексиев (Suzuki).

Родните пилоти изтърваха победата единствено в клас Supersport 600, където първи с време 15:54.506 минути завърши сърбинът Ненад Стоянович (Yamaha). Прекрасно състезание обаче направи Александър Георгиев (Honda), който потегли по перфектен начин от седмото място и след страхотен спринт завърши втори на 9.702 секунди от първия. След интересна битка с Георгиев, подиума допълни Бойко Божинов (ЗедМото, Yamaha), оставайки на само 0.024 секунди от него. Въпреки нестандартните атмосферни условия, родните състезатели донесоха трета отборна победа на България в балканският шампионат по мотоциклетизъм на писта. Той продължава на 25-26 юни в Аданката, Румъния.