Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи на най-добрия ни състезател по мотоциклетизъм на писта Мартин Чой медал за специални заслуги към спорта. На 10 април Чой стана известен по цял свят като единственият състезател, завършил сам „24-те часа на Льо Ман“. В състезанието, част от световния шампионат по издръжливост, по регламент във всеки тим има по трима пилоти, които карат на смени един и същ мотор. На всеки от пилотите са падат по около 8 часа обиколки на пистата.

Чой успя да финишира на 45-то място, след като двамата му съотборници в BMW Motorrad CSEU – Янеш Прошеник (Словения) и Роланд Реш (Австрия), напуснаха рано състезанието. Словенецът падна и получи тежка контузия минути след старта, а след полунощ австриецът, останал без физически и психически сили, се оттегли заради изтощение и остави Мартин сам на пистата.

За цялото състезание Мартин Чой направи общо над 420 от 618-те обиколки на тима и навъртя около 1700 километра. За сравнение тимът победител в състезанието е направил общо 819 обиколки. На финала в последните 9 минути от състезанието на Мартин Чой му се наложи заради повреда да бута мотора си, за да може да завърши. Той беше аплодиран от близо 100 000 души, заради постижението си.

Следващото състезание от световния шампионат по издръжливост ще е през юни в Португалия – „12-те часа на Портимао”. Дотогава Мартин ще стартира в шампионатите на България, Европа и Източна Европа.

Мартин Чой е роден на 11 март 1984 г., баща му е от корейски произход.