Българският пилот на БМВ Motorrad CSEU Мартин Чой завърши по феноменален начин дебютното участие на наш мотоциклетист в Световния шампионат за издръжливост (EWC). Сънародникът ни сътвори истински подвиг по време на състезанието "24 часа на Льо Ман" и изпълни отборната цел, след като видя карирания флаг в неделя следобед, въпреки че кара на обезболяващи медикаменти.

Останал единствен пилот за тима за близо 15 часа, Чой изцеди силите си докрай, но докара мотора до финалната права.

Състезанието започна по най-лошия възможен начин за БМВ Motorrad CSEU, след като словенецът Янеш Прошеник падна лошо след старта, контузи се и натоварването беше прехвърлено изцяло върху Чой и Роланд Реш. Австриецът обаче изчерпа физическите си сили и остави българина сам на пистата след полунощ. Чой даде всичко от себе си и изкара състезанието докрай, почивайки само веднъж по-дълго - между 4:30 и 7:30 часа в неделя сутринта местно време.

Прошеник падна на асфалта близо 40 минути след началото на състезанието и счупи тазобедрената си кост, което изпрати БМВ Motorrad CSEU на последното 57-о място в подреждането. Моторът все пак обаче беше откаран за продължителен ремонт в гаража на отбора и чешките механици се справиха прекрасно, за да го върнат на пистата.

Разменяйки своите позиции през около час, Чой и Реш съумяха да задържат добро темпо, а след петия час изпревариха първия супербайк отбор на Mongore 13 еndurance. След като пътят беше малко по-открит, БМВ Motorrad CSEU изпревари пет мотора в клас суперсток и след осмия час вече заемаше 50-о място. Именно тогава отпадна вторият тим на БМВ Motorrad - Penz13.com, който спечели петъчните квалификации на легендарната френска писта. Чой, вече оставен сам в своя тим, стигна до 44-о място след 13-ия час, но тогава започна да действа в пълна сила отборният план и българинът караше малко над 40 обиколки на излизане, след които почиваше за кратко в гаража. В крайна сметка Чой успя геройски да докара машината до финала на 24-те часа.

БМВ Motorrad CSEU, с номер 52 на мотора, завърши надпреварата на 45-о място с 618 обиколки. По този начин Чой  записа името си с големи букви в историята на българския мотоциклетен спорт. 

Победител стана отборът на SRC Kawasaki с 819. Вторият тим на БМВ Motorrad - Penz13.com, отпадна още в ранните неделни часове и остана с едва 229 обиколки.

В останалите стартове - шампионатите на България, Европа и Балканския полуостров, Мартин се състезава за ЕKO Рейсинг БМВ Motorrad Bulgarian Team. Неговото следващо участие в световния шампионат по издръжливост пък е на 10 и 11 юни в "12-те часа на Портимао", които ще бъдат излъчени директно в ефира на Евроспорт.

 

 

#24LeMansGrande Finale......