Екипажът на "Глобул Рали Тим" Крум Дончев и Петър Йорданов (Форд Фиеста R5) спечели 44-ото издание на рали "Стари столици". Титлата обаче отиде при основните им конкуренти - Димитър Илиев и Янаки Янакиев ("Илиев Рали Тим", Шкода Фабия S2000). Те финишираха втори в Шумен - на 33,6 секунди след победителите, но това им бе достатъчно, за да спечелят отново короните.

За Димитър Илиев това е осма титла в националния рали шампионат, което е абсолютен рекорд.

По време на награждаването Илиев обясни, че прекратява кариерата си.

За Крум Дончев и Петър Йорданов успехът на "Стари столици" е четвърти след победите им през 2004, 2008 и 2009 г. Екипажът на "Глобул Рали Тим" спечели 8 от 9-те специални етапа на най-старото от българските ралита, постигайки рекордно висок процент на успеваемост (88.89 на сто) по броя на спечелените скоростните отсечки в това състезание. До миналата година този рекорд принадлежеше на пилота на "Мегапорт" Пламен Стайков, който преди година при победата си в Шумен взе 9 от 11 отсечки (81.82%).

Сухата статистика показва също, че Дончев и Йорданов са имали средна скорост от 113.7 км/час по време на 99-те състезателни километра в района на Шумен. Днес победителите взеха 5 отсечки, а шестата бе спечелена от младия шуменски екипаж Христо Манолов/Ангел Башкехайов (БАМС, Мицубиши Лансър Ево), които обаче се състезават в отделната група на нехомолигираните автомобили. Макар да завършват на 3-ата позиция, тяхното място на стълбичката ще бъде заето от варненците Тодор Славов/Добромир Филипов ("БулБет Рали Тим", Рено Клио R3). Те са на 1:34.8 мин от победителите в Шумен. За тях това не само е най-престижното класиране в националния шампионат тази година, но с него подпечатват и първата българска титла във възстановеното балканско първенство, в което наш екипаж не е печелил от 14 години насам. Тогава за последно в шампионата на полуострова победителите бяха братята Ясен и Дилян Попови.

Четвъртото място в крайното класиране на "Стари столици" е за друг варненски екипаж - Тихомир Стратиев/Добрин Борисов ("Марина Моторспорт", Ситроен С2 R2 Макс). Разликата между тях и екипажа Дончев/Йорданов е 4:15.9 мин.

Много силно състезание в Шумен направи и единственият останал автомобил в клас 3 - Георги Василев/Стефан Добрев ("Булсим", Мицубиши Лансър Ево 8), които още преди отпадането на местните състезатели Мартин Сурилов/Здравко Здравков ("Стари столици", Мицубиши Лансър Ево 9) си запазиха място първо в шестицата, а след това завършиха пети в крайното класиране.

Четири точки не стигнаха на екипажа от Велико Търново Мирослав Ангелов/Петър Илиев ("Мегапорт", ФИАТ Пунто S1600), които да се преборят за бронзовите отличия в шампионата. Пилотът направи катастрофа на етапа "Паметника 1" (19.25 км), пропадна назад в класирането и остави за първи път в историята на българските ралита чуждестранен екипаж - Олександър Салюк/Йевхен Червоненко (Украйна) да завършат в тройката на първенството. Те имат 60 точки, а Ангелов и Илиев събраха 58.