Шесткратният шампион на България Димитър Илиев най-после успя да триумфира в твърдишкия балкан. Осемгодишният карък, който предследваше автомобилния ни ас беше счупен в 9-ото издание на състезанието, организирано от "Евроком Рали Тим". Екипажът на "Виваком Рали Тим" Димитър Илиев/Янаки Янакиев (Шкода Фабия S2000) спечели Рали Твърдица-Елена 2013 и по този начин постигна втория си успех за сезона от три проведени състезания. Илиев се възползва максимално от трудното влизане в ритъм на Крум Дончев с новия му "Форд Фиеста R5".

Трикратният победител в Твърдица срещаше видими затруднения в управлението на автомобила, с който до този момент имаше едва около 45 километра тестове.

Дончев също така беше възпрепятстван и от проблем със спирачките, който сериозно допринесе за изоставането му и това изигра решаваща роля за крайния изход. На най-дългия скоростен етап в страната - 29-километровото преминаване през билото на Стара планина от Елена към Твърдица екипажът на "Глобул Рали Тим" в продължение на 5 км остава без спирачки, което ги изпрати на повече от минута зад преките им конкуренти. Дончев и навигаторът му Петър Йорданов дори бяха трети, но отпадането на Мартин Сурилов (Мицубиши Лансър Ево 9) им позволи да финишират втори. 

Времето на Димитър Илиев в изключително тежкото рали (8 специални етапа, 103,89 км) е 1.04:38.3 часа. Изоставането на Дончев от победителя е 1:43.2 минути.

С победата в Рали Твърдица-Елена 2013 Илиев/Янакиев, които до момента водеха с 55 точки, увеличиха аванса си на 80 т., Дончев/Йорданов са на 20 точки зад тях. Именно Крум Дончев най-много пъти - 3, е триумфирал в Твърдица.

Тихомир Стратиев заедно с навигатора си Добрин Борисов ("Марина Моторспорт", Ситроен С2 R2 Макс) за втори път за две години финишират на подиума в Твърдица. Двамата варненци финишираха на 1.09:21.8 минути зад победителите.