Болидите на Ред Бул бяха дисквалифицирани от резултатите в квалификацията за Гран При на Абу Даби. Решителният последен старт за сезон 2014 във Формула 1 е утре от 15:00 часа. Четирикратният световен шампион Себастиан Фетел и Даниел Рикиардо ще трябва да стартират последни в Абу Даби. Причината за дисквалификацията им се крие в проблем с предното крило на болидите им.

Отборът беше принуден да се обяснява пред стюардите, след като от Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) откриха прекомерно огъване на задкрилките в елемента. Оригинално Рикиардо даде пето време в съботната квалификация, а веднага зад него се нареди Фетел, но делегатът на ФИА Джон Бауър установи, че предните крила на техните болиди са били твърде гъвкави.

"Задкрилките на предните крила са направени така, че да се огъват при натоварване и по този показател не отгаварят на изискванията, залегнали в член 3, ал. 15 от Техническиет регулации на Формула 1, които ограничават подвижните аеродинамични части“, отсъди Бауър.

От Ред Бул бързо потвърдиха новината чрез официалната си страница, но вътре посочиха, че умишлено само те са били подложени на такъв тест след квалификацията. „Разочаровани сме, че посочиха само нас за теста с огъването на предното крило, когато е явно, че и други отбори интерпретират правилата по подобен начин“, заявиха от Ред Бул, които не планират да обжалват наказанието.