Добра новина получиха феновете на Формула 1 от болницата във Виена, където е настанен трикратният световен шампион Ники Лауда. 69-годишният австриец скоро ще бъде подложен на процес по изваждане от изкуствената кома, в която се намира след проведената трансплантация на бял дроб.

Органът за Лауда е бил докаран от Германия в четвъртък, информират австрийските медии. От летището във Виена до болницата той е бил транспортиран с полицейски ескорт.

Както е известно от 20 юли Ники Лауда е в интензивното отделение на болницата, където е приет спешно. Легендата на Формула 1 сам е управлявал частния си самолет от Ибиса до Виена. Той първоначално имал настинка, която се разривал в пневмония. Заради нея и предвид лошото състояние на белите дробове на Лауда от катастрофата на 1 август 1976 г. се е наложила трансплантацията.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Дробовете са доставени от организацията „Евротрансплант“, в която членуват страните от Бенелюкс, Германия, Австрия, Словения, Хърватия и Унгария. Централата е в Холандия. При трансплантация на бял дроб може да се използва само орган на наскоро починал донор. При Лауда ситуацията се усложнява от претърпените наскоро операции на бъбреци и сърце, които затрудняват приемането на лекарства, каквито други пациенти биха получавали след трансплантация на бял дроб.

„Състоянието му беше такова, че нямаше друга алтернатива – единствено трансплантация. При неговото състояние можеше да остане жив единствено две седмици. Наистина беше много спешно. В продължение на седем дни животът на Ники Лауда беше поддържан с помощта на изкуствено дишане и външен бял дроб. През цялото време той беше в съзнание“, разкри доктор Валтер Клепетко от болницата във Виена.