Пилотът на Ямаха Валентино Роси запази третото си място в Гран При на Малайзия, след като изрита Марк Маркес и причини отпадането на пилота на Хонда. Доктора обаче получи наказание да тръгне от последна стартова позиция за последното състезание за сезона във Валенсия на 8 ноември.

Третото място на италианеца означава, че той има само седем точки аванс пред съотборника си в Ямаха Хорхе Лоренсо. Испанецът беше недоволен, още преди да стане ясно решението на стюардите, които разследваха инцидента с Валентино Роси.

Лоренсо, който финишира втори след победителя Дани Педроса, остана на почетната само докато изсвирят химните и не участва в празненствата на призьорите.

В дните преди състезанието Валентино Роси повиши напрежението в Мото GP. Той заяви, че испанските пилоти ще направят всичко възможно титлата за сезона да бъде спечелена от Хорхе Лоренсо.

Според информациите от медиите, следящи отблизо ситуацията в Мото GP Лоренсо е влязъл на изслушването на Роси и Маркес за инцидента и е поискал дисквалифицирането на Доктора от класирането за Гран При на Малайзия. Испанецът беше недоволен и от наложеното наказание на италианския му съотборник.

„Ако трябва да съм честен, не мисля наказанието за справедливо. Валентино изхвърли Марк и той остана без точки, а Роси задържа своите 16 точки. Мисля, че това е прекалено голяма снизхождение. То се прилага само заради името на Валентино Роси. Видях инцидента на запис и не мога да повярвам, че това се случи. Не мога да изхвърля тази ситуация от съзнанието си“, заяви гневният Лоренсо.