Началото на сезона във Формула 1 е под сериозна въпросителна заради епидемията от коронавируса COVID-19.

Смъртоносната зараза вече доведе до отмяната на Гран При на Китай, което трябваше да се състои на 19 април. Сега под съмнение е провеждането на стартовете в Бахрейн (22 март) и Виетнам (5 април).

Според информация на германския в. „Билд“, дори първото за годината състезание в Австралия е под въпрос. Стартът на пистата „Албърт Парк“ в Мелбърн по програма е насрочен за 15 март.

Във вторник Бахрейн отмени всички полети към столицата Манама от останалите арабски държави. Дори и на пристигащите от Сингапур е отказан достъп. Това поставя под въпрос състезанието в Австралия, тъй като за пристигането си в Бахрейн отборите трябва да минат през Сингапур и Дубай.

Ситуацията с Виетнам е още по-абсурдна. Страната не позволява на хора от заразени райони да посещават страната. Това е пречка за Формула 1, тъй като в Италия има епидемия от коронавируса, а в страната са базирани два отбора Ферари и Алфа Таури (новото име на Торо Росо), а също така и доставчикът на гумите „Пирели“. Състезание във Виетнам без гуми и без Ферари се счита за невъзможно.

През тази седмица е предвидено провеждането на спешно заседание на пистата в Барселона, където да бъде обсъдено провеждането на състезанието в Австралия. Според предварителния график част от екипите на отборите във Формула 1 трябваше да пътуват за Мелбърн в началото на следващата седмица.