Болидите на Ферари бяха най-бързи по време на първата свободна тренировка преди Гран При на Испания. Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо даде най-доброто време на пистата “Каталуня”.
 
Испанецът направи най-бързата си обиколка за 1:25,252 минути, а резултатът му беше с 0,203 секунди по-добър от този на съотборника му Фелипе Маса.
 
Изненадващо силно представяне направи Жан-Ерик Верн с Торо Росо, който даде трети резултат. След него се нареди Ромен Гросжан от Лотус и Адриан Сутил от Форс Индия. Това са пилотите, които изостанаха на по-малко от секунда от Алонсо.
 
Люис Хамилтън от Мерцедес, Валтери Ботас от Уилямс, Кими Райконен от Лотус и Нико Розберг с втория Мерцедес допълниха Топ 10 на тренировката.
 
Дженсън Бътън с Макларън беше единственият пилот, който не направи бърза обиколка. Той се задоволи само с 6 опознавателни тура, които му помогнаха да се нагоди към новостите в болида.
 
Ред Бул също не се представи силно, като Себастиан Фетел и Марк Уебър дадоха съответно 19-о и 20-о време. След тях останаха само Родолфо Гонсалес с Маруся и Бътън.