Пилотът на Ред Бул Себастиан Фетел може да си осигури четвъртата световна титла във Формула 1 на теория още след Гран при на Япония, сочат сметките.

След надпреварата на пистата „Сузука” до края на сезона ще останат още четири състезания. Това означава, че ако след състезанието в Япония Фетел има преднина от 100 точки, титлата не може да му бъде отнета в последващите надпревари в Индия, Абу Даби, Тексас и Сао Пауло.

След победата си в Гран при на Сингапур, седма за Фетел този сезон от 13 състезания, германецът увеличи преднината си на върха в генералното класиране при пилотите до 60 точки. Преследвачът Фернандо Алонсо с Ферари остана втори в Сингапур.

Ако Фетел спечели в Южна Корея и Алонсо остане без точки, преднината на пилота на Ред Бул ще стане 85 точки. При повторение на сценария и в Япония, Фетел ще има аванс от 110 точки, което ще е напълно достатъчно за четвъртата му титла при оставащи само 100 точки за разпределение за победи в останалите четири състезания.

При положение, че Фетел спечели следващите два старта от календара на Формула 1, Алонсо трябва да вземе минимум 11 точки, за да има поне на теория още шансове за титлата.