Трикратният световен шампион Себастиан Фетел победи съотборника си в Ред Бул Марк Уебър за първото място в белязаната от доста инциденти втора свободна тренировка преди Гран При на Япония.
 
Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо имаха проблеми на завоя „Дегнърс“ на пистата „Сузука“. Испанецът дори се завъртя, но се размина без повреда. Подобен късмет нямаха Кими Райконен, Серхио Перес и Пастор Малдонадо, които разбиха болидите си.
 
Най-драматична беше катастрофата на Перес от Макларън. Мексиканецът качи задната си дясна гума на изкуствената трева на завоя „Лъжицата“, поднесе странично и се удари в оградата. Малдонадо от Уилямс също удари в предпазните гуми.
 
Райконен загуби управление над задницата на своя Лотус и приключи в чакъла за завоя „Дънлоп“. Инцидентът с финландеца стана половин час преди края на сесията и въпреки това той успя да запази четвъртото най-добре в третировката.
 
Третият най-добър резултат беше записан от Нико Розберг с Мерцедес, който изостана с малко повече от четвърт секунда от Себастиан Фетел. Пети е Ромен Гросжан с Лотус, а след него Люис Хамилтън с Мерцедес.