Осем от предварително обявените единадесет български екипажи, които участват в Сърбия Рали, пети старт от националното първенство за тази година, днес сутринта стартираха в първото от петнадесетте изпитания. Колоната на комшийското рали се води от екипажа на "Виваком Рали Тийм" Димитър Илиев и заменилият заболелият в началото на седмицата Янаки Янакиев навигатор от "БулБет Рали Тийм" Добромир Филипов. Като миналогодишен победител в Сърбия, автомобилът на българите е с номер 1. Именно Димитър Илиев и Добромир Филипов вчера първи пресякоха стартовата арка на състезанието.

По реда не в класирането в националното първенство, а и като бивши първенци в това състезание, след Илиев/Филипов пред публиката в центъра на Белград преминаха Крум Дончев/Петър Йорданов ("Глобул Рали Тийм", Пежо 207 S2000) и Петър Гьошев/Димитър Спасов ("Престиж Рали Тийм", Пежо 207 S2000).

"Тренирахме до последния момент, защото с Добрин имахме едва един ден за опознаването на трасето. Вече имаме синхрон в работата и се надявам да се представим успешно", каза лидерът в класирането на националното първенство Димитър Илиев.

Общо през арката на церемониалния старт вчера преминаха 30 екипажа, от които единадесет са чужденци. За да се спази традицията, която бе нарушена единствено през миналата година, още по време на церемонията започна да вали. За днес и утре метеоролозите обещават дъждовно време и всичко влиза в типичните за Рали Сърбия стандарти.

"Вали, както през 2010 година, когато спечелих това състезание. Значи и сега трябва да направя същото", коментира времето Петър Гьошев.