Пилотът на Ферари Шарл Льоклер записа изненадваща, но и категорична победа срещу Макс Ферстапен (Ред Бул) в Гран при на Австрия от Формула 1. По този начин пилотът на италианския конструктор записа пети успех в кариерата си и излезе на второ място в генералното класиране за сезона.

Надпреварата на "Ред Бул Ринг" беше белязана от инцидент. Победителят от предишното състезание (Гран при на Великобритания) - Карлос Сайнц, отпадна днес, след като двигателят му се взриви и болидът на Ферари избухна в пламъци. Инцидентът беше в 57-ата обиколка. Сайнц изпитваше известни трудности да излезе от болида преди маршалите да стигнат до него и да загасят пламъците.  

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)



Ферстапен започна отлично и зае лидерската позиция в завой номер 1, а Карлос Сайнц (Испания, Ферари) временно остана втори пред Льоклер. Джордж Ръсъл (Великобритания, Мерцедес) пък допря болида на Чеко Перес (Мексико, Ред Бул) и го изпрати в чакъла, елиминирайки един от четиримата фаворити за победата.

Льоклер изпревари Сайнц и се съсредоточи върху преследване на първото място, от което го делеше близо една секунда. Тя беше заличена бързо и пилотът на Ферари успя да изпревари Ферстапен от третия опит - във вътрешната страна на завой номер 4 в 12-ата обиколка.

Ферстапен спря моментално за смяна на гумите, а Льоклер се задържа много повече от него на пистата и на този етап изглеждаше, че Ферари са избрали стратегия с едно спиране. Нидерландецът пък направи втори пит-стоп в 37-та обиколка и подгони Льоклер с нови гуми. Вместо Ферстапен да преследва водещото Ферари, 22 обиколки преди края се случи точно обратното. Льоклер влезе в бокса в 49-ата обиколка и само четири по-късно отново бе пред нидерландеца, а този път и с последно изпреварване за първото място. Ферстапен дори беше застрашен от скоростта на Сайнц, но испанецът получи проблеми с двигателя и отпадна.

Льоклер завърши с 1.532 секунди пред Ферстапен и спечели за първи път в кариерата си в Австрия. Той вече има пет победи - в Австралия и Бахрейн тази година, както и в Италия и Белгия през 2019 г. Всички те са спечелени с болид на Ферари. Италианският конструктор пък записа втори пореден успех във Формула 1 след този на Сайнц във Великобритания.

Перес не завърши състезанието днес, което отвори пътя на Льоклер към второто място в генералното класиране. Пилотът на Ферари е със 163 точки, а Ферстапен продължава да води с 208.

Трети на "Ред Бул Ринг" завърши Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес), който стигна и до трети пореден подиум. Джордж Ръсъл (Великобритания, Мерцедес) спечели четвъртото място, пети е Естебан Окон (Франция, Алпин), докато челната шестица бе допълнена от Мик Шумахер (Германия, Хаас).