Оскар Пиастри спечели Гран при на Азербайджан във Формула 1. 23-годишният австралиец успя да вземе реванш от Шарл Льоклер за поражението на „Монца“ преди две седмици и днес победи монегаска в зрелищна гонка в Баку. 

Пилотът на Ферари Льоклер започна от полпозишън, но в крайна сметка беше надхитрен от Пиастри. За младия австралиец това е едва втора победа във Формула 1. Припомняме, че първата беше в Гран при на Унгария. 

Трети в Баку завърши Джордж Ръсел с Мерцедес. Той бе облагодетелстван от огромна глупост на Серхио Перес с Ред Бул, който в последната обиколка се заби в болида на Карлос Сайнц, които също се бориха за място на подиума, но заради катастрофата не завършиха.

Четвърти се нареди Ландо Норис, който стартира от 15-ата позиция, а зад него остана световният шампион и негов съперник за титлата Макс Верстапен. Топ 10 допълниха още Фернандо Алонсо с Астън Мартин, Алекс Албън и Франко Колопинто с двата болида на Уилямс, стартиралият от бокса Люис Хамилтън и пълният дебютант Оливър Беарман с Хаас.

В генералното класиране Верстапен продължава да води с актив от 313 точки и аванс от 59 пред Норис (254 т.). Третият Льоклер е с 235 т. Днешният победител Оскар Пиастри заема четвъртото място с 222 т. - на 91 т. зад Верстапен преди финалните седем кръга за сезон 2024.

При конструкторите за първи път от началото на сезон 2014 насам Макларън излиза начело. Британският тим води с 476 точки и аванс от 20 пред екипа на Ред Бул. Ферари е на третото място - на 51 т. зад лидера.

Още следващата седмица предстои нов старт - на пистата "Марина Бей" в Сингапур.

 подкрепя българския спорт