Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън работи с представители от Руанда и Република Южна Африка за потенциалното организиране на кръгове от Формула 1 в Африка. Британецът е категоричен, че това е правилното време за завръщане на най-престижния автомобилен спорт на континента и тази възможност не може да бъде игнорирана.

Хамилтън посети Африка по време на лятната пауза във Формула 1 и разкри плановете си в навечерието на Гран при на Нидерландия.

"Това е правилното време, 100%. Не може просто да продължават да добавят състезания тук и там, а да игнорират Африка. Всеки взима от Африка и никой не й дава нищо. Състезания на този континент ще покажат на хората колко прекрасен е той и ще помогнат много на туризма. Защо не сме на този континент по начало?", заяви Хамилтън по време на пресконференцията си.

"Има поне една писта, която е напълно готова. Трябва възможно най-бързо да отидем на трасето и да го направим част от календара на Формула 1. След това можем да продължим да се разпростираме на континента", коментира още пилотът на Мерцедес.

Формула 1 напусна Африка през 1993, когато за последно бе проведено състезанието за Гран при на Република Южна Африка в Кялами. Изпълнителният директор Стефано Доменикали обяви преди месец, че Руанда е водещ кандидат за кръг на все още непостроена писта. Разговорите ще продължат през септември.

"Руанда е едно от любимите ми места за посещаване. Бил съм там и съм работил заедно с местните организатори. Говорил съм с много хора и там, и в Република Южна Африка. Руанда е дългосрочен проект и се радвам, че те искат да бъдат част от календара на Формула 1", каза още Хамилтън.

Британецът разкри, че през лятото е посетил още Мароко, Сенегал, Бенин, Мозамбик и Мадагаскар.

"Все още осмислям случилото се по време на това пътуване. Бях в бежански лагер и видях колко работа вършат хората и колко тежко е на тези, които са напуснали страните си принудително. Едно е да четеш за тях, друго е да ги видиш на живо. Срещнах се с деца, които ходят по 10 км за училище и след това се връщат по 10 км, без да са обядвали", заяви световният шампион.