Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън спечели квалификацията за Гран При на Германия и ще поведе колоната в утрешното състезание на пистата "Нюрбургринг". Надпреварата е от 15:00 часа в неделя, като преди нея лидер в класирането е Себастиан Фетел (132 точки), Фернандо Алонсо има 111, с 98 е Кими Райконен, а Хамилтън е четвърти с 89, на 2 пред втория пилот на Ред Бул - Марк Уебър.

Британецът шокира германската публика и най-вече местните фаворити Себастиан Фетел и съотборника си в Мерцедес Нико Розберг. Хамилтън записа недостижимо за конкурентите време от 1:29.398 минути, с което остави зад себе си световния шампион, на 0.103 секунди. Трети остана съотборникът на германеца в Ред Бул Марк Уебър.

Докато лидерът в класирането Фетел бе в борбата за полпозишън до последната секунда, но остана втори, то големият губещ днес се казва Нико Розберг. Пред родна публика на пистата "Нюрбургринг" екипът на Мерцедес не прецени добре времето му във втората част от квалификацията и в нейния край то не му бе достатъчно да премине в третата. Това бе първо отпадане на кола на Мерцедес във втората част.

Кими Райконен и Ромен Грожан от екипа на Лотус заеха четвърта и пета позиция, шести - Даниел Рикиардо от Торо Росо, докато пилотите на Ферари Фелипе Маса и Фернандо Алонсо дадоха 7-о и 8-о време.

Тазгодишното издание на Гран При на Германия е юбилейно 60-то в историята на Формула 1.