Световният шампион и пилот на Мерцедес Люис Хамилтън записа седма победа от началото на сезона във Формула 1, след като триумфира в Гран при на Италия на пистата „Монца” и направи нова крачка към бленувата трета титла, която ще го изравни с идола му Аертон Сена. Британецът пресече първи финалната линия, а след него с 25 секунди изостване финишира германският пилот на Ферари Себастиан Фетел. Бразилецът Фелипе Маса от тима на Уилямс остана трети на 47,6 секунди след победителя. Силното представяне на Уилямс бе затвърдено с четвъртата позиция на Валтери Ботас, а Кими Райконен с Ферари остана пети. Вторият пилот на Мерцедес и основен конкурент на Хамилтън за световната титлата Нико Розберг отпадна от състезанието три обиколки преди края.

Състезанието не започна добре за финландеца Кими Райконен, който бе втори на стартовата решетка. Пилотът на Скудерията обаче не успя да потегли веднага след загасването на червените светли и бе задминат от абсолютно всички други болиди. Въпреки това той успя да стигне до петата позиция в крайното класиране. Неговият съотборник Себастиан Фетел, стартирал трети, се опита бързо да догони Хамилтън и да го изпревари в първите завои, но без успех.

Постепенно Хамилтън започна да трупа преднина пред Фетел и не срещна никакви затруднения до самия край на надпреварата. Не така обаче стояха нещата за съотборника му Нико Розберг, който отпадна три обиколки преди края, след като двигателят на болида му се запали.

От бокса на Мерцедес на няколко пъти дори помолиха Хамилтън да намали темпото, а британецът се оплакваше от липса на скорост. Явно обаче инженерите на „сребърните стрели” се опитваха да предотвратят втори инцидент като този на Розберг.

Сред незавършилите бе и Фернандо Алонсо от Макларън. Надпреварата успяха да завършат общо 16 пилоти.

КЛАСИРАНЕ ОТ ГРАН ПРИ НА ИТАЛИЯ
Място Пилот Отбор Обиколки
1 Люис Хамилтън Meрцедес 53
2 Себастиан Фетел Ферари 53
3 Фелипе Маса Уилямс 53
4 Валтери Ботас Уилямс 53
5 Kими Райконен Ферари 53
6 Серхио Перес Форс Индия    53
7 Нико Хюлкенберг        Форс Индия 52
8 Даниел Рикардо Ред Бул 52
9 Maркус Ериксон Заубер 52
10 Данийл Квят Ред Бул 52
11 Карлос Сайнс Toро Росо 52
12 Maкс Верстапен Торо Росо 52
13 Фелипе Насър Заубер 52
14 Дженсън Бътън Mакларън 52
15 Уил Стивънс Mейнър 51
16 Роберто Мери Мейнър 51
17 Нико Розберг Meрцедес 50
18 Фернандо Алонсо Mакларън 47
- Ромен Гросжан Лотус 1
- Пастор Малдонадо Лотус 1