Хорхе Лоренсо спечели Гран При на Испания и постигна първата си победа за сезона в Мото GP. 27-годишният испанец доминира целия уикенд на пистата "Херес". Лоренсо бе най-бърз в четири от четирите тренировки, спечели квалификацията и не остави никакво съмнение в скоростта си и в състезанието.

Публиката по трибуните изригна при победата на местния любимец. Настоящият световен шампион Марк Маркес завърши втори, въпреки че се състезаваше с болки в малкия пръст на лявата си ръка. Това обаче не му попречи да завърши пред лидера в класирането Валентино Роси с втората заводска Ямаха. Доктора зае последното място на подиума и това е негово качване номер 200 на почетната стълбичка, което е постижение, недостигнато от никой друг в историята на шампионата.

Британецът Кал Кръчлоу завърши четвърти, а зад него финишира Пол Еспаргаро.

С третото място днес Роси успя да задържи лидерската си позиция в шампионата и все още е първи с актив от 82 точки. Довициозо, който не съумя да постигне повече от девето място на "Херес" е втори към момента с 67, Лоренсо се изкачва до трето място с 62, следван от Маркес с 56 точки.