Хорхе Лоренсо с Дукати спечели квалификацията за място преди Гран при на Сан Марино в кралския клас MotoGP на световния шампионат по мотоциклетизъм. 31-годишният испанец подобри собствения си рекорд на пистата "Мизано" от 2016 година, след като в последната си обиколка записа време от 1:31.629 минути. С него той заличи предното най-добро време на трасето, дадено от него с излизането му на пистата в днешната квалификации.

Втори на стартовата решетка е Джак Милър, а трети пилотът на Ямаха Маверик Винялес, който за първи път от юни на пистата „Муджело“ ще стартира от първата стартова редица. Пет минути преди края на сесията Милър грабна второто място със своя мотор Дукари.

При оставащи шест минути от квалификацията настоящият световен шампион Марк Маркес претърпя катастрофа с висока скорост, но веднага се изправи на крака и се върна много бързо в бокса, където се качи на първия си мотор и записа още две обиколки. Въпреки това той остана пети, а пред него ще тръгне Андреа Довициозо с Дукати.