Първият българин в "24-те часа на Льо Ман" Пламен Кралев покри успешно изискването за време на квалификациите, което поставят организаторите на легендарната надпревара. Пилотът на Порше 911 RSR даде най-бързо време от 4,14 минути. Така българинът, който кара за "Endurance Asia Team", преизпълни зададеното минимално време - 4,28 минути или 125% от това на най-бързата кола вквалификацията, която бе Пежо 908 HDi на Стефан Саразан, Себастиан Бурде и Франк Монтани.

Кралев успя да изпревари 18 пилота по време наквалификацията, а в рамките на най-бързата си обиколка и еднаква ситуация на пистата бе в Топ 4 като време в клас GT2. В 4-часовата вечерна сесия българинът се класира на 36-та позиция в GT2 от 51 пилоти и успя да изпревари на пистата холивудската звезда Патрик Демпси, който след това се завъртя. Пилотът ни е по-бърз и от Мануел Родригес с Ферари F430 GT2, който му бе съотборник в JMB в "1000 км на Спа". Кралев бе по-бърз от 8 пилоти на Ферари, включително Лео Менсъл, син на световния шампион във Формула 1 - Найджъл Менсъл, както и 4 на Порше, от които Филип Ено, негов съотборник в "Endurance Asia Team", който е по-бавен от българския пилот с 9 секунди.

Условията в Льо Ман се променят драстично всяка минута, особено, когато вали. На пистата има вятър, но атмосферата, която създава публиката е уникална. Около 200 000 души вече следят отблизо събитието, голяма част от тях спят в палатки и каравани. През нощта феновете се забавляват с алкохолни напитки и песни, организаторите осигуриха концерти на живо и други развлечения, които да забавляват допълнително публиката. Дори в полунощ местно време, когато приключи квалификацията, пистата от почти 14 км бе препълнена с публика. За самото състезание в събота и неделя се очакват нови 100 000 души. Днес е парадът на пилотите в центъра на Льо Ман. Публиката има шанса да бъде близо до пилотите, да ги поздрави и вземе автографи от тях. В същото време днес пистата и питлейнът е отворен за всички, което е най-голямото зрелище в Льо Ман. След като снимат клетките с боксовете и моторхоумите в падока огромните тълпи се насочват към центъра на града за по-голямото шоу. /БЛИЦ