Тимът от Формула 1 Мерцедес се вслуша в молбата на голямата си звезда Люис Хамилтън и оттегли жалбата срещу шампионската титла на Макс Верстапен за 2021 г., която беше внесена в офисите на ФИА (Международната федерация по автомобилен спорт).

В неделя нидерландецът спечели при доста спорни обстоятелства Гран При на Абу Даби – последното за сезона състезание, а с това и титлата в шампионата. След това „сребърните стрели“ подадоха контестация, която беше отхвърлена от стюардите на състезанието. Мерцедес не се предаде и се закани да обжалва пред международната федерация ФИА, а ако се наложи – пред Спортния арбитражен съд.

Люис Хамилтън, който само преди дни беше посветен в рицарство от принц Чарлз и вече може да носи титлата Сър пред името си, обаче е обявил пред ръководството на тима, че не желае да спечели рекордната за Формула 1 осма титла през кариерата си в съда. Затова той е помолил шефовете си да оттеглят жалбата.

ФИА от своя страна обяви, че ще проведе разследване на случилото се по време на Гран при на Абу Даби. Според официално изявление, спорните моменти вредят на имиджа на спорта.

“Приветстваме решението на ФИА за създаването на комисия, която да проведе щателен анализ на случилото се по време на Гран При на Абу Даби. Считаме, че това ще доведе до въвеждането на по-справедливи решения. Оттегляме внесената жалба. Поздравяваме Макс Верстапен за титлата, както и нашите пилоти Люис Хамилтън и Валтери Ботас за великолепния сезон“, обявиха от Мерцедес, който спечели отборната титла във Формула 1.