Крум Дончев и Петър Йорданов (Пежо 207 S2000) продължиха серията от победи, която започна в началото на шампионата по рали през април в Костенец. Днес екипажът на "Приста Ойл Рали Тим" спечели по категоричен начин петото състезание от програмата за 2009 година, завършвайки като победители и в Рали Хеброс.

Това е десетото поредно първо място, което пилотът записва срещу своето име от 12 май 2008 година насам. В максимално съкратения вариант на престижното пловдивско рали, Дончев взе четири първи места от петте етапа, един път най-бърз бе пилотът на "М-Тел Рали Тим" Ясен Попов (Мицубиши Лансър Ево 9).

Промените в челото станаха на етапа "Добра вода" (31.43 км), където Дончев и Йорданов подпечатаха победата си с време от 18:18.3 минути, Ясен Попов и Никола Попов завършиха на 4.4 секунди след тях, а третата позиция бе за Петър Гьошев/Димитър Спасов ("Престиж Рали Тим", Мицубиши Лансър Ево 9).

И Попов, и Гьошев направиха много силно каране днес по планинските пътища в Родопите, като двамата трябваше да определят между себе си кой да е отляво и кой отдясно на победителя. След безкомпромисно точна езда Попов успя да се наложи на дългото трасе на Добра вода.

Той изпревари Гьошев с 3.3 секунди. При второто преминаване на скоростния етап "Пещера", в средната част на трасето, Димитър Илиев/Янаки Янакиев ("БТК-ADSL Рали Тим", Мицубиши Лансър Ево 9) за кратко излезе от пътя, подпря крайпътно дърво, която грешка най-вероятно е коствала на екипажа не само 0.3 секунди от етапа, но със сигурност и второто място за тази отсечка.

След петия кръг в шампионата начело в генералното класиране е Крум Дончев с 50 точки, следван от Ясен Попов 35, Петър Гьошев 30, Димитър Илиев 19, Игнат Исаев 17. Победител в клас N3 и лидер в шампионата на този клас е Георги Белчев, а първенците в N2 са Иво Даскалов/Стоян Добрев (СБА-Варна, Ситроен Саксо). Варненците обаче изостават с 2 точки от временния лидер в шампионата на този клас - Кирил Кирилов.