Хорхе Лоренсо с Ямаха ще стартира от полпозишън в утрешното състезание за Гран При на Япония в Мото GP, след като спечели квалификацията в епична битка със съотборника си Валентино Роси.

Лоренсо, който изостава на 14 точки от Доктора в класирането на шампионата, кара през този уикенд с усукано рамо, но това не му попречи да спечели всички свободни тренировки и квалификацията.

Двамата често се сменяха на първото място по време на сесията, подобрявайки постижението на другия. В крайна сметка Лоренсо излезе победител с аванс от 0,081 секунди.

Испанецът за четвърти път през сезона ще стартира от полпозишън. Двукратният световен шампион стана и първият пилон, направил една обиколка на пистата „Мотеги“ за по-малко от 1:44 минути, постигайки 1:43,990.

Марк Маркес с Хонда допълва първа стартова редица, финиширайки на 0,421 секунди зад Хорхе Лоренсо. След това са наредиха Андреа Довициозо и Андреа Яноне с Дукати.

Алекс де Анджелис беше откаран в болницата след тежка катастрофа по време на четвъртата свободна тренировка. Информацията е, че той е бил в създание и е дишал самостоятелно преди да бъде качен в медицинския хеликоптер.