Българският мотоциклетист Мартин Чой се класира четвърти в първото състезание от V кръг на европейския шампионат по мотоциклетизъм „Алпе Адрия” в клас Супербайк в Унгария. Вторият старт беше прекратен заради трагичен инцидент, довел до смъртта на словенския пилот Берто Цамлек.
 
На прочутата писта „Хунгароринг” Чой стартира шести и след няколко успешни атаки стигна до третата позиция, на която се задържа до предпоследната обиколка. Тогава допусна забавяне заради излизане от трасето, което му струваше мястото на почетната стълбичка.
 
„В края предпочетох да не рискувам прекалено, а да взема точките за четвърто място. Пък и бях сигурен, че във втория старт мога да се представя още по-добре. Очаквах отново да се кача на подиума, както в предишния кръг. За съжаление, случи се непоправимото. Загубихме един отличен пилот и страхотен приятел”, заяви звездата на EKO Racing Team.
 
Както и в първото състезание, Чой и Берто Цамлек стартираха рамо до рамо, като този път българинът тръгна седми. Той беше изключително бърз и още във втория завой излезе начело. Малко след това обаче надпреварата беше прекратена заради тежък инцидент с 45-годишния словенец Цамлек.
 
„Не видях какво е станало, защото е било зад гърба ми. После ми казаха, че Берто е паднал и е бил ударен много лошо от движещ се зад него мотор. Лекарите се бориха дълго за живота му, но не можаха да го спасят. Много тъжно! Просто нямам думи. Познаваме се от години, бяхме в много добри отношения. Имахме си приятелска закачка със състезателния номер. И двамата отдавна караме със 77, но понеже аз съм нов в Супербайк, се наложи да сменя моя. Точно затова през този сезон в европейския шампионат съм със 777”, разказа Чой.