Най-силният български мотоциклетист - Мартин Чой, завърши втори в генералното класиране на европейския шампионат „Алпе Адрия” в клас SST 1000. Така асът на Глобул Рейсинг Тийм записа пореден престижен успех, въпреки че целият му сезон беше белязан от състезателни инциденти и здравословни проблеми, включително две операции на лявата ключица.

28-годишният софиянец финишира на второ място в 9-ия и последен кръг от еврошампионата, на пистата „Адрия” в едноименния италиански град. Той беше изпреварен с 12 секунди от чеха Михал Фила (и двамата с БМВ), който грабна титлата, събирайки 15 точки повече от Мартин. Трети днес остана словенецът Марко Йерман. Чой направи много силен старт от четвърта позиция, като бързо стигна до второто място и се лепна за мотора на Фила. Чехът обаче удържа атаките му и в последните обиколки натрупа преднина.

„Не мога да кажа, че съм доволен, защото единствената ми цел беше да защитя титлата си от миналата година, но пък след тежкия и противоречив за мен сезон, и второто място е добро постижение. Сигурен съм, че догодина отново ще съм шампион – било то в европейския шампионат в клас „Суперщок”, било в още по-силно първенство. Специално благодаря на целия ми отбор, както и на хората и фирмите, които ни подкрепят и ни имат доверие”, бяха първите думи на Чой след финала на Адрия.