Най-добрият български мотоциклетист Мартин Чой отвя конкуренцията по време на третия кръг от Републиканския и петия кръг от Европейския шампионат. Пилотът на "EKO BMW Motorrad Racing Team" демонстрира превъзходство през цялото състезание и многократно изправи на крака публиката в Долна Митрополия. 

Чой се представи отлично още на квалификациите в събота и регистрира най-бърза обиколка за 1:32.156. Това го постави на челното място в състезателната решетка пред Димитър Митов (1:34.260) и Пламен Бонев (1:37.741), и двамата от тима на „МК Боляри“. За момента Мартин държи рекорд за най-бърза обиколка с мотоциклет на пистата Долна Митрополия за 1:31.700. Той запази лидерската си позиция през цялото състезание и измина 11-те обиколки за 19:25 минути. Втори завърши Димитър Митов 45 секунди след шампиона (20:10 мин.), а третият Пламен Бонев финишира за 20:20 минути.

Първото място донесе на Мартин 25 точки, които го нареждат на трето място в класацията на двата шампионата с общо 70 точки. Първи за момента е румънецът Робърт Мурешан със 79 точки, а втори е Димитър Митов със 73 точки. Мартин не успя да вземе участие в предходния кръг от Европейския и Републиканския шампионат, защото беше във Франция за "24-те часа на Льо Ман", но сега е решил да навакса с поредица от победи.

„В отлична форма съм и чакам с нетърпение всяко състезание. Притесних се за момент, защото поради неравностите на пистата се появи проблем с електрическата система на мотора. Нещо подобно ми се случи на Льо Ман миналата година. За щастие успях да се адаптирам и овладях ситуацията“, обясни Чой след победата си в Долна Митрополия.

Следващата му изява е на 19 и 20 май в Ошерслебен, Германия, където ще се проведе 8-часовият втори кръг от Световния шампионат по издръжливост.