В късния следобяд приключиха квалификациите за място, както и първия манш в клас МХ за Гран При Поморие. Със състезанията край морето се открива официално мотоциклетния сезон у нас, като мотополигон "Порой" е домакин на първия кръг от Републиканското първенство по мотокрос.

На перфектното трасе 103 пилоти в различните класове участваха в свободните тренировки и квалификационния манш преди утрешните стартове. Състезатели от Румъния и Молдова се включиха в родния шампионат, който започна с рекорден брой пилоти още от началния кръг. В клас МХ65 най-бърза обиколка и спечелвайки квалификацията за място стана Айда Кояну /Рум/, който изпревари само с 2 хилядни от секундата Виктор Бориславов (КТМ) 2.23.919 минути. С трето време от днес завърши Радостин Михайлов (КТМ) – 2.27.704. При МХ 85 сс. много силно каране и в свободните тренировки и квалификацията за Николай Малинов (Кавазаки), който ще избере първи своето място на бариерата преди утрешния първи манш давайки 2.03.455 мин. След него на повече от 6 секунди (2.09.491) завърши Николай Тимуш (Молдова), а трети Димитър Грозданов (КТМ)- 2.11.949.

Десетките зрители край трасето се убедиха в отличната форма, в която се намира Майкъл Иванов в клас МХ2. Един от тримата ни сънародници, който кара в Световния шампионат по мотокрос беше над всички и убедително спечели квалификацията с 1.47.840 мин. Зад него останаха Георги Георгиев (1.51.341 м., Сузуки) и Хакан Халми (1.51.695 м.,КТМ).  Румънецът Адриан Радуца спечели правото първи да избере място на бариерата утре побеждавайки конкуренцията в МХ1. Радуца завъртя най-бърза обиколка – 1.52.662, оставайки зад себе си втория Денислав Ангелов (1.55.278 минути, Ямаха) и Шевки Шевкиев (1.56.038 м,Сузуки). Изключително интересно и оспорвано беше при МХ. Най-много пилоти- 39. Първият състезателен манш и първи точки за новия сезон спечели Мартин Тодоров (Ямаха), който поведе колоната и не изпусна водачеството си до края. Втори се нареди Веселин Малинов (Кавазаки), а трети финишира Юлиян Райчев (Кавазаки). Райчев спечели квалификацията за място по –рано, но не успя да стартира добре в манша и изостана, но с много силно каране влезе в „тройката”.

За първи път в родния ни шампионат  се въвежда и една нова награда „СПОРТ ТОТО - Най–добра обиколка“, която във всеки кръг ще бъде давана на най-бързия състезател от различен клас. За Поморие, тази наградата ще бъде за клас МХ65 и връчена утре.   

Официалното откриване на състезанието – Гран При Поморие 2016 на мотополигон "Порой" е утре (неделя) от 10:00 часа. Веднага след това са и състезателни маншове във всички класове. Награждаването на призьорите се очаква да бъде към 16:40 часа.