Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов записа най-силната си квалификация в шампионата, в който той дебютира през миналата година, след като се класира на третото място в битката за полпозишъна на пистата „Каталуния“ край Барселона. 

До момента най-доброто класиране на Цолов в квалификация във Формула 3 бе петото му място от „Спа“ миналата година.

Българския лъв бе в топ 10 в хода на цялата квалификация и в самия ѝ край записа 1:28.502, което бе със само 0.003 по-слабо от това на временния лидер Арвид Линдблад. 

Секунди по-късно финалът пресече и съотборникът на Цолов в АРТ – Кристиан Менсъл, който подобри времето на Цолов и Линдблад и спечели полпозишъна с 1:28.463. Първите трима в квалификацията бяха събрани в 0.039 секунди.

На 0.017 зад тях остана и вторият в генералното класиране във Формула 3 Люк Браунинг, който ще стартира четвърти в неделното основно състезание. В топ 10 на квалификацията влязоха още Оливър Гьоте, Леонардо Форнароли, Мартиниус Стеншорн, третият пилот на АРТ Лорънс ван Хьопен, Алекс Дън и Себастиан Монтоя.

Сами Мегетуниф и Мари Боя те ще разделят първата редица на стартовата решетка за утрешното спринтово състезание, в което първите 12 от квалификацията биват обърнати. Това означава, че Цолов ще започне спринта от 10-то място на стартовата решетка.

Спринтът от петия кръг за сезон 2024 във Формула 3 стартира утре в 11:40 часа българско време. Той ще бъде с продължителност от 21 обиколки. Неделната дълга надпревара е предвидена за 11:05 часа, а тя ще бъде 25 тура.