Александър Салюк (Шкода Фабиа S2000, Астана) поведе след първите три етапа от втория ден на Рали България 2013, кръг от националния шампионат и от първенството за Европейската купа.

Състезаващият се под флага на Казахстан украински пилот изоставаше с 4.6 секунди от Димитър Илиев също с Шкода Фабия S2000 след скоростните отсечки в събота, но в неделя сутринта обърна нещата в своя полза.

В етап SS8 – „Бели Искър 1”, най-бърз бе Лука Бети (Итaлия, Форд Фиеста S2000), следван от Илиев, който успя да добави още 1.1 секунди към аванса си пред Салюк. В следващата отсечка – SS9 „Боровец – Радуил 1”, обаче пилотът на Астана даде най-добро време и съкрати разликата от Илиев на 1.8 секунди.

Салюк продължи да атакува и в SS10 – „Гуцал”, отново бе надостижим на върха. Той изпревари с 5.4 секунди Илиев и излезе на първо място във временното класиране. Трети, на 59.3 секунди от водача, се движи Крум Дончев (Глобул Рали Тим) с Пежо 207 S2000, а четвърти е Игнат Исаев с Mitsubishi Lancer Evo 9, чието изоставане до момента е 1:58.5 минути.

„Сбъркахме с избора на гуми за сутрешните три отсечки, избрахме меките сликове, тъй като смятахме, че асфалтът ще е студен и влажен, но се оказа, че предположението ни е било грешно. Отсечките са къси, но все още нищо не е решено, сега ние сме преследвачите”, сподели Димитър Илиев.

„Бяхме сигурни, че твърдите гуми са най-доброто решение. Лука Бети, който спечели първата отсечка за деня, също кара с такива. Знаех, че мога да атакувам, но го решихме в последния момент, малко преди да поемем към първата отсечка. В последните три отсечки продължаваме с максимална атака. Най-после съм доволен и щастлив”, каза Салюк, който е близо до успеха в Рали България 2013.