Марк Маркес бе посрещнат с бурна радост от хиляди фенове в родния си град Червера в Испания. 20-годишният пилот на Хонда стана първият състезател от 1978 година насам, който спечели титлата в МотоGP в дебютния си сезон.

Това бе трета корона за Маркес след успехите му в по-малките класове – 125 куб. см през 2010 и Мото2 през 2012 г. Тя бе подобаващо отпразнувана от хората в града, където е родена новата суперзвезда на мотоциклетния спорт. Компания на Марк правеше по-малкият му брат Алекс, който пък спечели първа победа в Мото3 този сезон. Двамата обиколиха улиците на Червера с открит автомобил, поздравявайки приветстващите ги запалянковци.

„Много съм щастлив да отпразнувам титлата в родния си град с всички хора, които идват на състезанията без значение дали вали или хвърчи сняг. Всичко е толкова прекрасно, а за един пилот е чест да получава толкова обич от феновете. Такива дни са безкрайно радостни за всички. Титла като спечелената този сезон трябва да се отбележи подобаващо, защото бе трудно, а тя принадлежи на много хора. Изключително съм благодарен за подкрепата им. Виждам все повече знамена с номер 93 на тях на всеки следващ старт и това определено ме вълнува. Искам да благодаря на отбора си, който не можеше да пропусне това парти – те направиха сезона ми възможен“, заяви Маркес от сцената./БЛИЦ