Страница за статистика в моторните спортове откри интересна връзка между Михаел Шумахер и зловещата катастрофа между Макс Верстапен (Ред Бул) и Люис Хамилтън (Мерцедес) от вчерашното състезание за Гран При на Италия.

Оказа се, че през 1995 г. актуалният шампион във Формула 1 Михаел Шумахер два пъти претърпява катастрофи с претендента за титлата Деймън Хил. Това става на стартовете във Великобритания и Италия. Два инцидента за пет състезания!

През настоящия сезон шампионът Люис Хамилтън претърпя две катастрофи с претендента за титлата Макс Верстапен. Това става в Гран При на Великобритания и Гран При на Италия. Два инцидента за пет състезания. Уникално съвпадение!

„Не искам да мисля в подобна насока, но предполагам, че става дума за грешка на Верстапен или за умишлен ход за сблъсък с Люис. Това са силни думи и не ми харесва да хвърлям подобни намеци, но Макс има преимущество в класирането, а това беше състезание, в което се очакваше победа на Мерцедес“, коментира Деймън Хил.

Стюардите на Гран При на Италия обявиха, че Макс Верстапен носи вината за катастрофата, при която Люис Хамилтън можеше да загуби живота си. Според тях пилотът на Ред Бул е трябвало да остави пространство на Хамилтън, а освен това е можел да избегне сблъсъка с натискане на спирачките или със завой вляво от бордюра.

Решено е, че Люис Хамилтън от своя страна е можел да предприеме по-широка траектория за взимането на завоя, но избраното от него трасе се счита за приемливо. В тази връзка стюардите наказват Макс Верстапен с лишаване на три позиции на старта на Гран При на Русия на 26 септември.

Припомняме, че по време на Гран При на Италия Хамилтън излезе от бокса и започна битка за позиция с Верстапен. Нидерландецът се блъсна в бордюра, а в резултат на това болидът му отскочи и се приземи върху колата на британския пилот на Мерцедес. Катастрофата попречи и на двамата да продължат участието си в състезанието.

„Опитвах да се състезавам здраво, но честно. Не съм напълно съгласен с наказанието. Смятам, че това беше състезателен инцидент“, коментира Макс Верстапен.

„В такива дни си припомням какъв късметлия съм. Отнема милисекунда, за да се стигне от състезание до много страшна ситуация. Днес някой трябва да е гледал надолу и да ме е наблюдавал! Усетих лека болка във врата, когато адреналинът изчезна. Имам голямо главоболие, но се справям добре! Ореолът на болида предпази от превръщането на катастрофата в трагедия. Невероятно благодарен съм на всички, които работят, за да направят нашите автомобили и състезанията по-безопасни. Подкрепата, която получавам от вас, ме кара да не спирам да се боря“, обяви Хамилтън в социалните мрежи.