Оцелялата по чудо няколко години след зверска катастрофа красавица София Фльорш, претърпяла след това 11-часова операция на гръбначния стълб, е съперничка на българина Никола Цолов във Формула 3, но иска да направи голямата крачка към Формула 1 "през следващите три до пет години". 22-годишната германка от PHM Racing се възстанови наскоро от изключително тежка контузия.

Фльорш, която кара и в ендюрънс състезания като Льо Ман, получи редица счупвания в гръбначния стълб по време на Макау Гран при през 2018, когато бе едва на 17. Със завръщането си през 2020 тя спечели награда "Лауреус".

От тази година Фльорш кара във Формула 3 с PHM Racing и е част от програмата на Алпин за развитие на млади пилоти. Тя все още няма точки във Формула 3 след 2 кръга.

"Винаги съм мечтала да стигна до Формула 1. Сега имам зад гърба си и Алпин, които имат същите цели и ясна идея за пътя към шампионата. Те самите знаят, че ще бъде още по-сладко, ако постигнат това с жена в кокпита", заяви тя.

"За мен е важно това, че в Алпин получавам допълнително обучение, но финансовата подкрепа също има значение. 

"Неизбежно е един ден Формула 1 да има отново жена в пилотския състав. Когато седнем в автомобила, всички се състезаваме само за победата и никой не го е грижа за пола на останалите. Така поне е при мен.

"Досущ като в живота, в моторните спортове нищо не се постига лесно. Напротив, много е трудно. Трябва много неща да се наредят перфектно за спортиста и не говоря само за жените, а и за мъжете.

"Надявам се да стигна до Формула 1 в следващите три до пет години. Първо обаче трябва да мисля най-вече за предстоящото в краткосрочен план".