След като вчера вечерта полицията в Ужице отмени първия от всички 17 скоростни етапа на Рали Сърбия, кръг от европейската купа, втори старт на балканското първенство и състезание, валидно за първенството на страната и на България, днес час преди първата скоростна отсечка бяха предявени нови претенции за сигурността на надпреварата.

Според организаторите полицията е поискала по 1300 метра ограждения тип "джърси" (пластмасови форми, пълни с вода) за двете страни на всеки един от 16-те скоростни етапа, както и още 900 знака за състезанието във вид на табели и триметрови бетонирани в земята колове, на отстояние 5 метра от всяко кръстовище, през което преминава състезанието.

За домакините това беше невъзможно за изпълнение и те се принудиха да прекратят състезанието преди фактически то да е стартирало. Вчера вечерта в центъра на Ужице имаше тържествен старт, на който присъстваха около 10 000 зрители, а днес отсечките отрано бяха превзети от публика. В този край на Сърбия буквално са болни на тема рали.

Спирането на рали от европейската купа, а и изобщо от национално първенство е прецедент, към който организаторите тук приемат като истинска обида от полицията срещу собствената си страна. Историята на този спорт не познава подобен факт, който със сигурност праща сърбите в книгата на антирекордите.

Някои информация сочат, че за състезанието са били похарчени между 50 и 70 000 евро, като в сумата не се броят разходите на екипажите, които са пристигнали от България, Чехия и Казахстан, без към тях да бъдат прибавени похарчените от местните пилоти пари. Засега на организаторите остава единствено да изчакат официалния документ, който да получат от полицията. Той трябва да бъде приложен към доклада на наблюдателя на ФИА Стоян Радев (България). В противен случай санкциите от страна на международната федерация за сърбите се очакват да бъдат особено тежки.

Практически спирането на Сърбия рали означава, че от четири шампионата - европейската купа по рали, балканското първенство и двете национални първенства отпада по един кръг. Очаква се пресконференция в по-късните часове, след като шефовете на ралито вземат своите решения и получат официалните хартии от полицията. Има обаче и много малка възможност за Сърбия рали да бъде намерено компромисно решение, но какви са евентуалните опции това да се случи, никой не е готов да се ангажира.