Тъй нареченото Рали Алгой - Ориент е необикновено приключение за участниците от Германия и Европа. Те пътуват от Южна Германия към Йордания с автомобили, които не трябва да са с по-висока стойност от 2000 евро или трябва да са на най-малко 20 години. Там автомобилите ще се продават на търг. Постъпленията ще се използват за построяване на училище.

Пътят на тима от Хамбург StepТnТTrip, състоящ се от Торстен Колмер (фотограф, 38) и Инга Вайраух (уеб дизайнерка, 29), преминава и през България. Техният автомобил за ралито - Мерцедес Бенц W124 300 TE на почти 20 години, ще е съоръжен с резервни части на марката Meyle Products, която е известна с нейния асортимент от подсилени части Heavy Duty (HD).

"Ние гледаме на ралито като автомобилно приключение без хай-тек и се радваме на много различни срещи и преживявания с хората, които ще срещнем в България", каза Инга Вайраух.

И по думите на организаторите с идеята за ралито съзнателно се цели дистанциране от комерсиални, големи мероприятия като Рали Дакар и чрез всекидневни специални задачи - влизане в контакт с държавите и хората. Водачите определят сами отсечката, състояща се изключително от второстепенни пътища. С Мерцедес Бенц W124 300 TE, година на производство 1990 със 180 PS, тимът ще премине за десет дни над 4000 километра, по второстепенни пътища по пътя за Аман.

"Дали през камъни и трънаци, дупки по пътя, пясък и кал - с частите на Meyle Products ние сме подготвени за най-различни терени и климатични условия", каза Торстен Колмер.

Спонсорът на тима Wulf Gaertner Autoparts AG, е набавил Мерцедеса и го е съоръжил с резервни части от неговата марка Meyle Products, между другото с лагер за амортисьор от тъй наречения HD-асортимент. HD-частите са в сравнение с частите на оригиналните производители подсилени части, например чрез масивен материал. Така те са по-стабилни и с по-дълъг живот.

В Мерцедеса Бенц са монтирани освен това части за управление, като напречен лост за независимо окачване, както и охлаждащи елементи като изравнителен резервоар, виско-съединител и термостат, както и части от спирачната и амортисьорна система, например комплект спирачни челюсти, спирачни дискове, амортизатори на кормилния механизъм и демпфери.