БЛИЦ се добра до разкрития с документи за кражби в автомобилният ни спорт. Бившият генерален секретар на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) Георги Гвоздейков, който милее за любимия спорт и след като добре знае какво се случва вътре в кухнята, не издържа и разказа прелюбопитни неща. Преди часове организаторът на Рали Твърдица публикува на личната си страница във "Фейсбук" зашеметяваши разкрития, като открито заявява, че във федерацията се краде.

Написаното от Гвоздейков излиза само часове преди отчетното събрание, което днес в залата на Българския червен кръст в София. По всяка вероятност то ще се превърне не толкова в отчет за миналата година, колкото в поредица от въпроси за факти, за които, ако са верни изложените от Гвоздейков, трудно могат да бъдат намерени смислени отговори. Бившият пилот също така разкрива, че миналогодишното Рали Твърдица е стувало 27 000 лева (б.р. - подробности в снимковия материал, в който Гвоздейков показва документите от изразходените средства), Рали Сливен 75 000 лева, а Рали България - 400 хиляди лева!

БЛИЦ публикува разкритията на Георги Гвоздейков:

Уважаеми господа ръководители на БФАС, уважаеми колеги, уважаеми клубове-членове на БФАС, уважаеми фенове на автомобилния спор, на 4 април управата на федерацията ще се наложи да отговаря на много въпроси, свързани с отчета и с безскрупулното харчене на пари.

За пореден път се уверих, че тук се краде, след като пълноправни членове на БФАС в лицето на АСК Евроком рали тим не получихме искания от нас финансов отчет с първични и вторични разходно оправдателни документи, фактури, договори и др. за рали България и рали Сливен. На 20 март бе представено искане за предоставяне на горе споменатите документи на основание чл. 10 ал.3 от устава на БФАС, който изрично позволява да ни бъде представена исканата информация. Пределно ми е ясно, че никога няма да я получим та затова след часове ще има задаване на неудобни въпроси от мен. За да сте подготвени, ви запознавам със следните факти. Това е само началото...

КАК ЗАПОЧВА И КАК ЗАВЪРШВА РАЛИ ШАМПИОНАТ 2014

Рали „Твърдица – Елена” (28-29 юни 2014 г.) А ДАНО АМА НА ДАЛИ...

Изглежда това е най-безпроблемното рали в календара, защо ли? Много е просто, за него започва да се работи още след финала на предходното, с екип от млади и мотивирани хора, които имат огромно желание да работят за развитието на автомобилния спорт, а и не само. Те освен това искат да спомогнат и за развитието на региона, където се провежда състезанието, което вече е форма на малко патриотизъм. Така е, начин на мислене, и то без съветник. Изработва се проект и план за организиране на рали „Твърдица – Елена”, който още през октомври 2013 г. изпращаме до общините Твърдица и Елена, за да ги запознаем с нашите „инвестиционни” намерения. И искате ли да знаете какво се случва по-нататък?

Ето казвам ви, случва се следното: Само Общинският съвет на община Твърдица гласува с пълно мнозинство финансово подпомагане за ралито със сумата от 15 000 лева. Община Елена финансира изцяло разходите на тяхна територия, където тази година сме предвидили доста по-интересни неща от миналата. Публикувам долу и отчета с разходите, защото не ме е срам да кажа, че това рали миналата година е струвало 27 000 лева. Странно нали, рали „България” - 400 000 лева срещу 27 000 за „Твърдица – Елена”?

На срещата на 22 март, от БФАС попитаха по телефона г-н Златев (б.р. - Злати Златев - главен организатор на Рали Твърдица) да изтегли ралито за 10-11 май. По принцип може и през април да стане. Може и на сняг да стане, ама управата такива комплименти не заслужава и няма как на този етап да се случи. Разберете, че не може едни да градят като пчелички, а другите отсреща да рушат като слонове. Да ви кажа честно, бройте направо сезона да стартира от рали „България”, и без това явно нашият автомобилен спорт започва и завършва с него.

Знаете ли как виждам перспективата през следващата година за рали „Твърдица”? Спокойно може да се направи два пъти в сезона, един път на сняг и втория път по класическия начин. Как ви се вижда? Става, нали? Може и още много неща да се случат, идеи много, и то без съветник.

4. Рали „България” (18-20 юли 2014 г.)

Класиката в жанра, или още... 400 000 лева не са достатъчни. Скъпа инвестиция, и то за този, дето клати гората. А всъщност, защо да не кажем истината на хората в очите на 4 април, или пък на цялата общественост, че това не е реалната цифра и няма начин да е.
 
Хайде да го сравним просто с най-близкото до него и равностойно по организация състезание – рали „Сливен”, което през миналата година струваше 75 000 лева. Няма грешка в изчисленията, това е реалността. Честно казано, мисля, че на рали „България” явно участват космически кораби, та затова е толкова скъпо.

Може ли четири реанимобила от ЦСМП с екип за рали „Твърдица – Елена” да струват 1080 лева, може ли три специални автомобила за бързо реагиране и спасяване за същото рали, командировани от областните градове Търговище, Бургас и Сливен да струват 2700 лева? Отговорът е един и той е: Може! Къде ли потъват 400 000 лева в рали „България”, а и на всичко отгоре не стигат? Това са въпроси, на които тепърва ще научаваме отговорите.

Това е за календара за рали шампионата, това е действителността и няма друго какво да очакваме. Философията на оцеляване и перспективата за бъдеще в БФАС е следната: как да „усвоим ефективно” бюджета за рали „България”. И дотук. Затова и в момента в БФАС всички са нервни, няма я още „хранилката”, бюджета де, обърках се, а и не знаем кога ще дойде. Доста изнервена обстановка. Дали им пука в БФАС каква боза ще е пак тази година ралито. Естествено, че не им пука, важното е парите един път да влязат в сметката, от там нататък схемата е ясна, като миналата година. Но напоследък пък, за разлика от друг път сме доста активни и даваме ясен знак, че започваме вече да работим. Сетихме се!

И накрая...

Малко и за спорта, защото той остава някак си в сянка в сравнение с всичко друго. Общо взето, не го чакайте той да дойде скоро, или по-точно докато не спрем да обслужваме интересите на големите лобита или касти в спорта, както искате така ги наричайте, не чакайте да се случи чудо. Ние сме си виновни, да, разделени сме, а не обединени, както трябва да сме според устава или философията на спорта. Така е изгодно на повечето и затова нямаме собствено мнение и не можем да изразим собствена позиция.

Има страх и чакаме някой да ни каже какво да правим и как да го направим, няма я волята и желанието за по-добро. Да е тиня и батак е по-угодно, контролирането на масите е по-лесно, определено е така. Трудно е да променяш статуквото, налагано и развивано през годините до получаването на една добре смазана и работеща машина. Ето и енергията и КПД-то от тази машина - обещаваме дребни помощи и услуги на хора за лична угода, а не за спорта.
 
Раздаваме комисионни от застраховки на хора, близки до управлението в лицето на г-н Стоян Радев, през който минават застраховките по лицензите за 2014 г. Помагаме му, защото сме му обещали да помогнем, да си изкара някой лев вместо тези пари да влязат в БФАС и да се използват за спорта. Помагаме на Сашо „Видеото” от Монтана с 1000 лева, за да си плати тока. Той нямал пари, а ни е приятел. Лошо няма, да помагаш е благородно, но нека да е за всички, нека да е за спорта, нали сме общност. И после има проблем с календара, нали се сещате още колко такива операции има които ощетяват автомобилния спорт и колко малко ни трябва да променим нещата!

Ето това ни е автомобилният спорт - мизерия и разочарование, пак казвам никой не ни е виновен, освен нас самите!

P.S. Наистина трябват съветници в БФАС, но по-скоро да съветват как се работи с финансов ресурс и строг контрол на паричните потоци.

111142342.jpg