Собственикът на Ред Бул Дитрих Матешитц реши да се намеси в работата на отбора от Формула 1 и забрани нарежданията от бокса на тима по време на състезания. Това означава, че оттук нататък трикратният световен шампион Себастиан Фетел и австралийският му съотборник Марк Уебър ще имат пълна свобода да се надпреварват на пистата и по-бързият ще печели битката помежду им.

„При нас повече няма да има нареждания от бокса”, обяви спортният директор на австрийския тим Хелмут Марко пред „Шпорт Билд”.

Това решение може да се оцени като обезщетение за Себастиан Фетел. 25-годишният германец пренебрегна заповед от бокса и изпревари съотборника си Марк Уебър, за да триумфира в крайна сметка с победата в Гран при на Малайзия. 36-годишният австралиец завърши втори и получи 7 точки по-малко в актива си (18 вместо 25). От ярост по време на състезанието тогава Уебър дори показа среден пръст на Фетел.

След състезанието Фетел трябваше да поднесе извиненията си на целия екип. За държанието си на пистата си тогава обаче той получи подкрепата и боса на Формула 1 Бърни Екълстоун. Според британеца Фернандо Алонсо от Ферари и Люис Хамилтън от Мерцедес биха постъпили по същия начин, ако са били на мястото на Фетел в конкретната ситуация.