Феновете на моторните спортове у нас със сигурност ще се затруднят да посочат откога не са гледали състезание, за което да има подадени 49 заявки. Поне не и в последните години. 49 екипажа са заявили участие в рали спринт „Варна” – първи кръг от новия за България рали спринт шампионат и състезание, което ще носи точки и за рали шампионата ни. С този старт започват кръговете от рали спринта, тъй като „Самоков” беше открита надпревара, но пък точно тя демонстрира, че това ще е вярната формула за провеждане на интересни, но не много скъпи състезания.

Феновете във Варна ще могат да гледат през уикенда интересни екипажи, борещи се на класическата за България отсечка „Аладжа манастир” – четири минавания, по две във всяка посока плюс атрактивен специален етап в самия град. Стартът на състезанието е в събота от 18 часа пред МОЛ "Варна", а финалът – в 17:30 часа в неделя пред Двореца на културата и спорта. Сервизният парк на състезанието ще е на паркинга на Техническия университет Варна.

От тези 49 екипажа, подали заявки за участие, засега само Георги Василев и Стефан Добрев (Mitsubishi Lancer Evo IX) обявиха, че няма да могат да стартират във Варна, най-вероятно заради късното пристигане на новия им автомобил. Срокът за заявки изтече в понеделник, но по решение на организатора в списъка може да се появи още някои закъснял.

Феновете ще могат да гледат битка, в която ще участват Крум Дончев (навигатор Петър Йорданов, Ford Fiesta R5), Тодор Славов (навигатор Георги Стойков, Renault Clio R3), Пламен Стайков (навигатор Рафи Кадир, Mitsubishi Lancer Evo IX), Игнат Исаев (навигатор Милен Илиев, Mitsubishi Lancer Evo IX), Румен Дунев (навигатор Христо Христов, Mitsubishi Lancer Evo IX), Стефан Георгиев (навигатор Стайко Стайков, Rord Escort RS) и естествено Йордан Атанасов (навигатор Димитър Спасов), който осигури приятната изненада за рали феновете като нае специално за този старт Skoda Fabia WRC. И това са само малка част от имената, които ще оформят стартовия списък.

Първото минаване на „Аладжа манастир” стартира в неделя в 10 часа сутринта, второто е в 11:15 ч. Следващите две са в 13 часа и 14:15 ч., а последната отсечка във Варна с дължина 2,4 километра стартира в 16:10 часа.