Германският пилот на Мерцедес Нико Розберг даде най-доброто време на първата свободна тренировка преди Гран При на Монако. Розберг, който живее в княжеството от детинство, направи най-бързата си обиколка за 1:16,195 минути.
 
Германецът спечели полпозишън в последните две състезания от Формула 1. Второто най-добро време на тренировката даде Фернандо Алонсо с Ферари, който изостана на 0,087 секунди. Испанецът ще се опита да стане първият пилот на Ферари спечелил Гран При на Монако от 2001 г. насам и да се превърне в първия в историята на Формула 1 състезател, триумфирал в княжеството с три различни отбора.
 
Френският пилот на Лотус Ромен Гросжан даде трети резултат. Четвърто време даде Фелипе Маса с Ферари, а след него се нареди съотборника на Розберг в Мерцедес – Люис Хамилтън.
 
Трикратният световен шампион Себастиан Фетел от Ред Бул се нареди с едва десети резултат, а съотборникът му Марк Уебър, победител от миналата година, е седми. Между двамата пилоти на Ред Бул се наредиха състезателите на Макларън Дженсън Бътън и Серхио Перес.