Мерцедес продължава да доминира във Формула 1 през този сезон. Лидерът в класирането на шампионата Нико Розберг спечели втората свободна тренировка преди Гран При на Италия на пистата „Монца“ и по този начин отговори на предизвикателството на съотборника си Люис Хамилтън, който беше най-бърз в първата сесия.
 
Хамилтън имаше проблеми с електрическото захранване на болида си по време на втората тренировка, а Розберг направи най-бързата си обиколка за 1:26,225 минути. Това е с три стотни от секундата по-слаб резултат от времето на британеца от сутринта. Хамилтън даде второ време в следобедната сесия, като изостана от немския си съотборник на 0,061 секунди.
 
Пилотите на Ферари се оказаха най-сериозната конкуренция на двата болида на Мерцедес. Кими Райконен даде трети резултата, а след него се нареди съотборникът му Фернандо Алонсо. След това се подредиха Валтери Ботас (Уилямс), Дженсън Бътън (Макларън) и Себастиан Фетел (Ред Бул). Първата десетка се допълва от Кевин Магнусен (Макларън), Фелипе Маса (Уилямс) и Даниел Рикардо (Ред Бул).