Нико Розберг спечели Гран При на Испания и записа първата си победа за сезон 2015 във Формула 1. Германският пилот на Мерцедес доминира през целия уикенд на пистата "Каталуня" и след като потегли пръв в надпреварата успя да изкопчи успеха, надделявайки срещу съотборника си Люис Хамилтън. Британецът завърши втори, Себастиан Фетел финишира трети, а съотборникът му във Ферари Кими Райконен остана пети. Четвъртото място зае Валтери Ботас с Уилямс, а Фелипе Маса финишира шести. Топ 10 допълниха Даниел Рикардо, Ромен Грожан, Карлос Сайц и Данийл Квят.

Близо 70-те хиляди зрители на "Каталуня" обаче останаха донякъде разочаровани, тъй като местният любимец Фернандо Алонсо отпадна от състезанието. Същото се случи и с Пастор Малдонадо (Лотус).

Хамилтън прец цялото състезание притискаше Розберг, който все пак удържа лидерството и спечели за пръв път в кариерата си Гран При на Испания. Англичанинът направи грешка при старта, която му коства възможността да се съревновава за първото място и така остана втори. Розберг контролира състезанието още от началото. Хамилтън не само не успя да го изпревари, но загуби втората позиция от Фетел при потеглянето. След първите десет обиколки Розберг успя да натрупа комфортна преднина от около 7 секунди пред Фетел. Четирикратният световен шампион нямаше нужната скорост да притисне сънародника си.

Хамилтън пръв влезе в бокса в 14-ата обиколка, за да пресече съперниците си, но механиците го забавиха и той се озова зад шестия Малдонадо. В следващата обиколка Фетел също влезе за смяна и корекция на предното крило и запази позицията си пред Мерцедеса на Хамилтън. В 16-ата Розберг и Ботас също направиха първа смяна. Така Фетел се приближи повече към Нико и се отдалечи от Хамилтън, макар и за кратко. До този етап състезанието протичаше без инциденти, но Малдонадо счупи задното крило и след преминаването през бокса се срина чак до 18-ото място. Венецуелецът сам предизвика проблемите си при лошо изпреварване. Лотус предприеха интересен подход към повредата - доотчупиха елемента и го пуснаха с половин крило обратно на пистата. То издържа до 48-ата обиколка, когато Малдонадо се прибра в бокса и не излезе повече на трасето.

В 27-ата обиколка състезанието за Алонсо приключи. Задните спирачки на болида на испанеца отказаха и той дори не успя да спре нормално в бокса. Болидът му за малко не отнесе един от механиците, но за щастие всичко се размина без инцидент.

Хамилтън отново влезе пръв за второто спиране - в 33-ия тур, за да пресече опонентите, но този път механиците не го забавиха. Люис се върна на пистата зад Райконен и бързо го изпревари с новите твърди гуми. По-късно Розберг също направи втора смяна на гумите, след което излезе зад съотборника си.

След третото влизане в бокса в 52-ата обиколка Хамилтън се върна на пистата с медиум гуми пред Фетел. Германецът от своя страна се оплака от тежкия трафик, но така или иначе пресичащата стратегия на Мерцедес го остави трети без изгледи за нещо повече.

Десет обиколки преди финала Хамилтън изцеди болида си в стил квалификационна обиколка, постигна нова най-бърза обиколка с време 1:28:401 минути и започна бързо да топи 20-секундната разлика с водача Розберг.

Пет обиколки преди финала двата Мерцедеса бяха на разлика от 13 секунди и Хамилтън се отказа, защото беше ясно, че няма да има време да настигне съотборника си. Единствената интрига до края беше между Райконен и Валтери Ботас, като в крайна сметка 4-ото място извоюва Ботас.

Хамилтън запазва лидерството си в класирането при пилотите със 111 точки, Розберг вече има 91, а трети с 80 е Фетел. Шестият старт за сезон 2015 е на 24 май в Монте Карло.

КЛАСИРАНЕ

1.Нико Розберг Мерцедес AMG 1:41:12.555 часа
2.Люис Хамилтън Мерцедес AMG +17.551
3.Себастиан Фетел Ферари +45.342
4.Валтери Ботас Уилямс - Мерцедес +59.217
5.Кими Райконен Ферари +60.002
6.Фелипе Маса Уилямс - Мерцедес +81.314
7.Даниел Рикардо Ред Бул - Рено +1 обиколка
8.Ромен Грожан Лотус - Мерцедес +1 обиколка
9.Карлос Сайнц младши Торо Росо - Рено +1 обиколка
10.Даниил Квят Ред Бул - Рено +1 обиколка
11.Макс Верстапен Торо Росо - Рено +1 обиколка
12.Фелипе Насър Заубер - Ферари +1 обиколка
13.Серхио Перес Форс Индия - Мерцедес +1 обиколка
14.Маркус Ериксон Заубер - Ферари +1 обиколка
15.Нико Хюлкенберг Форс Индия - Мерцедес +1 обиколка
16.Дженсън Бътън Макларън - Хонда +1 обиколка
17.Уил Стивънс Менър - Ферари +3 обиколки
18.Роберто Мери Менър - Ферари +4 обиколки

Отпаднали
19.Пастор Малдонадо Лотус - Мерцедес отпадане
20.Фернандо Алонсо Макларън - Хонда отпадане