Нико Розберг спечели квалификацията за Гран при на Великобритания и за трети път този сезон извоюва полпозишън. Пилотът на Мерцедес, който е лидер в класирането за сезон 2014, записа най-бързата обиколка в последната секунда от сесията, изпреварвайки Себастиан Фетел. Така Розберг и четирикратният световен шампион ще стартират от първа редица утре в 15:00 часа, когато е началото на Гран при на Великобритания на пистата "Силвърстоун".

Квалификацията премина при променливи условия на пистата, върху която дъждът ту спираше, ту се засилваше. Розберг успя в последния момент да спре хронометрите на 1:35,766 минути и да попречи за първото място на своя сънародник в Ред Бул Люис Хамилтън. Британецът, който водеше почти през цялото време, в заключителния етап от квалификацията на домашното си Гран при, в крайна сметка остана шести, но преди това стори всичко възможно, за да попречи на основния си конкурент.

И в днешната квалификация пролича напрежението между съотборниците в Мерцедес. Хамилтън дори демонстративно се прибра в бокса и не направи опити да подобри времето си в последната част от сесията.

Зад Розберг и Фетел завърши Дженсън Бътън с Макларън, който утре ще се подреди трети на стартовата решетка пред родна публика и ще се бори за място на подиума в памет на баща си Джон Бътън, заради когото този уикенд е и с розова каска.

Другият пилот на "сребърните стрели" - Кевин Магнусен остана пети, а пред него се намърда Нико Хюлкенберг (Форс Индия).

Топ 10 допълниха Серхио Перес, Даниел Рикардо, Даниил Квят и Жан-Ерик Верн.

Маруся записаха нов рекорд този сезон, преминавайки и с двете си коли във втория етап от квалификацията. Така на старта утре Жул Бианки и Макс Чилтън ще са 12-и и 13-и. Пълно фиаско пък претърпяха пилотите на Ферари - Фернандо Алонсо и Кими Райконен, завършили съответно 19-и и 20-и, както и тези на Уилямс - Валтери Ботас (17) и Фелипе Маса (18). Кетърам също се провалиха и за техните коли остават последните две места на стартовата решетка утре - Маркус Ериксон и Камуи Кобаяши.

silverstone.jpg