Само 18 екипажа ще стартират тази вечер по време на церемониалното откриване на второто рали от националното първенство на видинския площад "Бдинци". 23-ото издание на Рали Вида ще регистрира не само един от най-късите си стартови листи, но и ще бъде сред най-малко посетените от пилоти състезания в историята на ралитата у нас.

По-малко участници е имало единствено във Виктори София Рали през 2008-а. Тогава пред НДК се събраха едва 16 екипажа. Въпреки кризата обаче Рали Вида бе спасено, след като първоначално беше обявено, че този кръг няма да бъде организиран.

"Аз не съм кметът, който ще закрие Рали Вида. Има огромен обществен интерес към състезанието и съм длъжен да отговоря на този интерес", категоричен е градоначалникът Румен Видов, който е в основана на възроденото през 2007-а състезание. Той е председател на организационния комитет.

Колкото и да е кратък стартовият лист, топ-пилотите на България са на линия и от вчера тренират по трасетата край Видин. В началото на месеца в календара бе записано шуменското Стари столици, но поради големия ремонт в града състезанието бе отложено за септември. Ако Рали Вида би било отказано, между началото на шампионата и кръга в Сърбия (19/20 юни) би имало пауза от близо 4 месеца.

Във Видин шампионите за 2009-а Крум Дончев/Петър Йорданов (Пежо 207 S2000) стартират от името на своя тим - "Дончев Спорт", след като прекратиха договора си с "Приста Ойл". Но шампионът има нов спонсор и това са германските смазочни материали "Мабанол". Във второ поредно състезание вторият в миналото първенство - Ясен Попов ("М-Тел Рали Тим", Мицубиши Лансър Ево 9), ще кара с брат си Дилян. Като навигатор той направи пауза в спорта от близо 2 години, преди да се завърне през март в Костенец.

Двата екипажа - Петър Гьошев/Димитър Спасов ("Престиж Рали Тим", Мицубиши Лансър Ево 9) и Димитър Илиев/Янаки Янакиев ("Виваком Рали Тим", Шкода Фабия S2000) участваха в хърватското рали миналата неделя, но там направиха еднотипна грешка и нанесоха щети на автомобилите си. Така Гьошев и Илиев на практика имаха по-малко от четири дни, за да възстановят колите си преди видинската надпревара.

Рали Вида е с обща дължина от 258.55 километра, като от тях 98.64 са разделени в осем специални етапа. Стартът на първата отсечка е в събота сутринта в 8:25 часа, когато колоната стартира на най-дългото от общо петте трасето - "Гранитово" (19.81 километра). Състезателният ден и цялото Рали Вида завършват с единствения суперспециален скоростен етап - "Видин", който по традиция се прави на трасето в Панаирния град. Първият автомобил ще финишира на площад "Бдинци" в 17 часа.