Лaндо Норис спечели безапелационно Гран При на Нидерландия във Формула 1 на пистата "Зандвоорт" и постигна втората победа в кариерата си. 24-годишният англичанин изпревари с повече от 20 секунди световния шампион Макс Верстапен и спря доминацията му на домашната му писта.

Трети остана пилотът на Ферари Шарл Льоклер.

Норис стартира лошо и беше изпреварен от Верстапен, който потегли до него на първа редица. Нидерландецът успя да се откъсне на повече от секунда, с което в първите обиколки не позволяваше на британеца да използва системата DRS. Оскар Пиастри също имаше проблеми и Джордж Ръсел премина пред него.

След 10-ия тур Норис започна да вдига темпото и в 13-ата обиколка вече бе на по-малко от секунда зад трикратния световен шампион. Пилотът на Макларън съумя да изпревари Верстапен в 18-ия тур.

Норис бързо започна да се откъсва пред местния любимец и при спиранията в бокса разликата бе над 6 секунди. В 28-ата обиколка Верстапен влезе в бокса за смяна на гумите и излезе на пета позиция, а малко след него го последва и Норис, като механиците се справиха за малко повече от 3 секунди и той отново се озова пред нидерландеца - четвърти. Временно колоната поведе съотборникът на Норис в Макларън Оскар Пиастри.

В хода на състезанието британецът Джордж Ръсел с Мерцедес изпревари Пиер Гасли за петото място, а вторият пилот на Ред Бул Серхио Перес и Карлос Сайнц (Ферари) подминаха испанския ветеран Фернандо Алонсо с Астън Мартин.

В 34-ата обиколка и Пиастри се прибра в бокса за смяна на гумите и се върна на пистата на пета позиция, като отново Ландо Норис поведе с близо десет секунди аванс пред Верстапен. Австралиецът обаче бързо изпревари Джордж Ръсел и подгони Льоклер, който заемаше трето място.

Към края на състезанието почти всички болиди бяха с твърди гуми, като със "софт" бяха само пилотите на Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън, които бяха съответно седми и осми.

Седем обиколки преди края на състезанието на пистата в Зандвоорт авансът на лидера Норис пред Верстапен стигна до повече от 18 секунди, а финишира с повече от 22. 

Флагът на финала бе развят от известния нидерландски диджей Армин ван Бюрен.

Четвърти завърши Пиастри, а пети - Карлос Сайнц.

В зоната на точките влязоха още Серхио Перес, който е шести, седмият Джордж Ръсел, осмият Хамилтън, деветият Пиер Гасли и десетият Фернандо Алонсо.

Лидер при пилотите за сезона продължава да е Макс Верстапен с 295 точки, следван от Ландо Норис с 225, трети е Шарл Льоклер (192 т.) и др.