Германецът Щефан Брадъл спечели първия си полпозишън в Мото GP, след като се възползва от катастрофа на Марк Маркес и завърши първи в квалификацията за място на Гран При на САЩ на пистата “Лагуна Сека”.
 
Маркес беше претендент за полпозишън, след като доминираше във втората, третата и четвъртата свободни тренировки. Испанецът успешно се възползва от здравословните проблеми на основните си съперници Хорхе Лоренсо и Дани Педроса, които лекуват контузии.
 
Лидерът в генералното класиране за сезона обаче падна на шестия завой във втората част от квалификацията, когато имаше половин секунда аванс в сесията. Времето му – 1:21,193 минути, остана неподобрено до последната минута от квалификацията.
 
Тогава обаче Брадъл излезе начело. Пилотът на Хонда подобри резултата на Маркес с 0,017 секунди. Това напомни на специалистите за сезон 2011 в Мото 2, когато германецът победи испанския си конкурент в битката за титлата.
 
Третото място на първа стартова редица беше запълнено от Алваро Баутиста с Хонда. Четвърти резултат даде Валентино Роси с Ямаха, а британецът Кал Кръчлоу записа пето време. Лоренсо, който претърпя операция на спучена ключица, завърши шести в квалификацията.