ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Световният шампион Макс Верстапен спечели трета победа от началото на сезон 2023 във Формула 1, след като триумфира в надпреварата за Гран При на Маями. 25-годишният нидерландец успя да пребори конкурентите с изумително каране. Той започна девети на старта на състезанието, но въпреки това спечели. Верстапен надви съотборника си в Ред Бул Серхио Перес, който остана втори. Трети финишира Фернандо Алонсо, който също проведе отлично надпреварата и успя да удържи Джордж Ръсел.

От полпозишъна петата надпревара за годината започна Серхио Перес, който днес имаше шанса за първи път в кариерата си да спечели две поредни състезания. Мексиканецът триумфира в Гран При на Азербайджан преди седмица, но днес завърши след Верстапен.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

Перес направи чудесен старт и не позволи на преследвачите да го доближат. Макс Верстапен започна предпазливо, но след само няколко обиколки вече успя да се изкачи до шестото място. След нови две изпреварвания срещу Джордж Ръсел и Пиер Гасли световният шампион вече се изкачи до четвъртата позиция. След смяната на гумите нидерландецът успя да се залепи зад своя съотборник. 

Перес спря в бокса и това доведе до смяна на водачеството, докато Верстапен така и не спираше в бокса и продължи да трупа аванс. Трети продължаваше да се движи Фернандо Алонсо, който се опитваше да отблъсне атаките на Карлос Сайнц. В тази част на състезанието беше отправена заръка към Люис Хамилтън да пропусне Джордж Ръсел пред себе си, което беше и факт. Постепенно Ръсел се изкачи напред и стигна до четвърто място, опитвайки се да стигне до подиума. 

В 46-ата обиколка най-сетне Верстапен влезе в бокса, като излезе само малко над секунда и половина зад Перес, като до края борбата за победата щеше да е ожесточена. Само обиколка по-късно вече шампионът не можеше да бъде удържан и поведе колоната. До края разликата набъбна до повече от 5 секунди в полза на Верстапен, който успя да направи и най-бързата обиколка в края на състезанието.

За Ред Бул това е пета отборна победа от пет старта до момента през новия сезон.
 
Четвъртата позиция в Гран При на Маями зае Джордж Ръсел, а пети финишира Карлос Сайнц. Хамилтън финишира шести, след като и той подобно на Верстапен заложи на по-дълъг първи стинт с твърдите гуми и направи бърза финална серия от обиколки със смесите медиум. Точки от петия кръг за сезон 2023 взеха още Шарл Льоклер, Пиер Гасли, Естебан Окон и стартиралият четвърти Кевин Магнусен, които допълниха топ 10.

След 38-ата победа в кариерата си във Формула 1 двукратният световен шампион Макс Ферстапен увеличи аванса си на върха в генералното класиране при пилотите на 14 точки. Нидерландецът е лидер със 119 т., втори със 105 е Серхио Перес, а тройката допълва Фернандо Алонсо със 75 т. Люис Хамилтън е четвърти с 56 т.

Сезонът във Формула 1 продължава след две седмици с Гран При на Емилия-Романя на пистата "Имола". 

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!