Световният шампион Макс Верстапен с Ред Бул триумфира в Гран При на Канада от календара на Формула 1 за трета поредна година. Заради честите превалявания на пистата "Жил Вилньов" в Монреал имаше на два пъти кола за сигурност.

Втори завърши Ландо Норис с Макларън, а потеглилият от първата позиция Джордж Ръсел с Мерцедес взе последното място на подиума. Четвърти и пети се наредиха другият пилот на Мерцедес Люис Хамилтън и Оскар Пиастри с Макларън. Топ 10 оформиха Фернандо Алонсо, Ланс Строл, Даниел Рикарддо, Естебан Окон и Пиер Гасли.

Пилотите на Ферари Карлос Сайнц и Шарл Льоклер отпаднаха, както и Серхио Перес с Ред Бул.

Джордж Ръсел направи отличен старт на мократа настилка и запази първото си място от квалификацията, а зад него се нареди Ферстапен. Британският пилот на Мерцедес получи чист път пред себе си и си гарантира за известно време първото място срещу нидерландеца, който нямаше най-добрата видимост.

Хаас изненада всички и бе единственият отбор с гуми за мокро състезание, докато другите 18 болида заложиха на средната смес. Това даде резултат за американския тим и Кевин Магнусен бързо се изкачи до петата позиция с изпреварване дори и срещу Люис Хамилтън, а Нико Хюлкенберг попадна в топ 10. И на двамата обаче им се наложи да влязат за интермедиът скоро след това заради изсъхващия асфалт, което доведе до смъкване в подреждането. 

Междувременно, Льоклер докладва за "нещо странно" в болида си и излезе от челната десетка, като проблемът бе в двигателя. Пилотът на Ферари бе твърде бавен на правите. Сайнс пък направи лош старт и остана 14-и във втората обиколка.

Кулминацията на състезанието бе около 20-ата обиколка. Верстапен влезе в тревното покритие покрай втория завой и Ландо Норис се залепи зад опашката му, а изпреварването се случи четири обиколки по-късно. Пилотът на Макларън "летеше" по трасето в този период и мина дори пред Ръсъл малко преди последния завой в 22-та обиколка.

Само две обиколки по-късно отново се появиха капки дъжд, а катастрофа на Логан Сарджънт вкара всички в бокса за смяна на гуми. На Норис обаче това му отне една допълнителна обиколка, тъй като вече бе подминал питлейна, а това му коства първото място за сметка на Верстапен и второто за сметка на Ръсел.

Верстапен бързо си изгради солидна преднина на първа позиция, а това не бе променено и от вторите влизания в бокса. Норис бе по-бърз в този момент и записа два поредни рекорда на трасето, но не успя да се върне пред Ферстапен след своето влизане. Той обаче спечели бързо директната битка с Ботас за второто място.

Верстапен финишира с 3.879 секунди пред Норис и записа шеста победа за сезона във Формула 1. Той вече има 194 точки в генералното класиране и увеличи драстично преднината си на върха, тъй като Ферари направи първото си двойно отпадане за сезона с техническите проблеми на Льоклер и катастрофа на Сайнс, който отнесе със себе си и Александър Албън. Льоклер остава втори в класирането при пилотите със 138 точки и седем повече от Норис.