Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен с Ред Бул ще стартира от първа позиция в неделното състезание за Гран при на Австрия, девети кръг за сезона.

Нидерландецът даде най-добро време в квалификацията и постигна четвъртия си пореден ползпозишън. На пистата "Ред Бул Ринг" край Шпилберг Верстапен завъртя най-бърза обиколка за 1:04.391 минути.

Много близо до лидера в генералното класиране обаче бяха пилотите на Ферари, които показаха, че могат да бъдат заплаха за Верстапен по пътя му към петата му поредна победа и общо седма за сезона. Монегасецът Шарл Льоклер завърши само на 0.048 секунди от Верстапен, а испанецът Карлос Сайнс-младши се нареди трети на 0.190 секунди.

След двата болида на "черните кончета" ще стартират двама британци. Ландо Норис с МакЛарън записа четвърто време в квалификацията, което бе с 0.267 секунди по-бавно от това на победителя, а пети е ветеранът Люис Хамилтън с Мерцедес. Седемкратният световен шампион остана на 0.428 секунди от лидерската позиция.

Шести и седми са пилотите на Астън Мартин - Ланс Строл (Канада) и Фернандо Алонсо (Испания), като и двамата са на малко повече от половин секунда от време на Верстапен. Място в топ 10 намериха още германецът Нико Хюлкенберг с Хаас, французинът Пиер Гасли с Алпин и тайландецът Александър Албон с Уилямс.

В събота предстои нова квалификация за пилотите, която ще бъде за определяне на местата в спринтовото състезание. Само то също ще се проведе в събота, но в по-късния следобед.