ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Себастиан Фетел спечели световната титла във Формула 1 за трети пореден сезон. 25-годишният германски пилот на Ред Бул завърши шести в изключително интригуващото Гран При на Бразилия. Позицията обаче се оказа достатъчна за Фетел да остане на световния връх. Както е известно, германецът триумфира и в предишните два сезона - 2010 и 2011.

Конкурентът му за титлата Фернандо Алонсо с Ферари завърши втори на "Интерлагос" и така в крайното класиране Фетел надделя с 3 точки разлика. Германецът завърши сезона с 281 точки, а испанецът с 278.

Дженсън Бътън с Макларън спечели последния старт за сезона. Надпреварата в Бразилия беше много драматична, с обрати, след които обаче радостта е за Фетел, който стана най-младият трикратен световен шампион във Формула 1.

Така Ред Бул записаха двоен успех, след като миналата седмица триумфираха и с титлата при конструкторите.

В интригуващият старт на "Интерлагос" на няколко пъти, в зависимост от класирането, Алонсо беше шампион, после Фетел се придвижваше напред в колоната и пак докосваше третата си световна титла. В крайна сметка последен се радва германецът, който отново грабна колоната.

В началото на състезанието в Бразилия заваля дъжд, с което плановете на доста от отборите се объркаха. Стартът на Фетел не беше никак добър. Още в началото германецът имаше проблеми и загуби няколко позиции. В борба със своя съотборник Марк Уебър зае вътрешната страна на първия завой, докато пилотите на Ферари Фернандо Алонсо и Фелипе Маса избраха външна траектория. На влизането в трети завой Бруно Сена удари странично болида на Фетел, който се завъртя и се свлече в дъното.

"Някой удари колата ми, май имам повреди!", отсече Фетел по радио връзката с бокса. Малко след това от екипа на Ред Бул го увериха, че колата му е наред и да остане на трасето.

"Времената ти са добри, не се нуждаеш от влизане в бокса", успокоиха Фетел от бокса.

vettel_brazil.jpg

Не бяха изминали и 5 обиколки, когато и Алонсо сгреши. Испанецът за момент загуби контрол над болида си, който излезе от трасето. По този начин Алонсо изостана, но все пак продължаваше да е пред Фетел. Германецът обаче започна постепенно да се изкачва нагоре в класирането.

От грешката на Алонсо се възползва Нико Хюлкенберг. Именно пилотът на Форс Индия изненадващо беше лидер в по-голямата част от състезанието. След Хюлкенберг се движеха Бътън, Хамилтън, Алонсо и Фетел. В 23-ата обиколка на пистата излезе кола за сигурност, заради намиращите се множество останки на пистата, останали след случилото се в първите турове и причинили спукване на задна дясна гума за Нико Розберг. Това бе използвано от Хюлкенберг и Бътън за влизане в бокса. И двамата сложиха твърди гуми, като запазиха освен това позициите си начело на колоната. В 28-ата обиколка Алонсо съобщи по радиото, че дъждът на 4-и завой продължава. Две обиколки по-късно пък колата за сигурност се прибра в питлейна. При подновяването на състезанието Уебър и Кобаяши атакуваха Фетел, като японецът успя да го изпревари, а Уебър изпусна точката за спиране и изостана в класирането.

В 31-ия тур Хамилтън изпревари Бътън и излезе втори. Кобаяши летеше и успя да изпревари в четвърти завой Алонсо, оставяйки испанеца отново само позиция пред Фетел. Пилотът на Ферари обаче изпревари Кобаяши в края на старт-финалната права и се върна на четвърта позиция. В 37-ата обиколка Маса вече беше пети, след като задмина и Кобаяши. Райконен и Шумахер пък направиха невероятно шоу в борба за десетата позиция. Германецът опита защита в типичния си твърд стил, но Райконен не подаде и успя да го изпревари.

В 49-ата обиколка Хюлкенберг направи грешка и Хамилтън поведе колоната. Малко по-късно обаче пилотът на Форс Индия атакува непозволено англичанина в опит да си върне лидерството. Атаката му не беше успешна, а освен това предизвика отпадането на Хамилтън в последния му старт за Макларън. Задницата на болида на Форс Индия се завъртя и блъсна лошо предницата на колата на Хамилтън. От удара се счупи окачването на Макларън-а, който остана без предна лява гума и така англичанинът се прости с финала. Очаквано пилотът на Форс Индия пък получи наказание и му се наложи да престои в бокса, след което се завърна пети на трасето. Дженсън Бътън поведе колоната.

Девет обиколки преди края световният шампион от 2009 година продължаваше да е първи, като водеше с 16 секунди на втория Маса, който вероятно щеше да пропусне своя съотборник Алонсо, движещ се още 4 секунди назад. Размяната между двамата пилоти на Ферари стана в 62-ата обиколка. Уебър и Хюлкенберг водеха борба за 4-ото място, докато зад тях шести и седми бяха Шумахер и Фетел. В 64-ата обиколка колата на Ред Бул вече беше пред тази на Мерцедес и Фетел застана шести.

Драмата продължи до края, като напрежението оставаше изключително високо заради ръмящия дъжд. Пол ди Реста не успя да удържи колата си и се заби в предпазните бариери преди излизането на старт-финалната права, което означаваше излизане на кола за сигурност в последните две обиколки. Това означаваше и трета поредна титла за Себастиан Фетел, който след финала обяснимо беше на седмото небе от щастие и обезумя от радост. Първият, който го прегърна, беше легендарният му сънародник Михаел Шумахер. Седемкратният световен шампион завърши 13-и в крайното класиране за сезона, който е негов последен във Формула 1. Както е известно, в Мерцедес го наследява Люис Хамилтън. Англичанинът завършва сезон 2012 на 4-о място с актив от 190 точки. Трети, след Фетел и Алонсо, е Кими Райконен (Лотус) с 207 т.

vettel_schumacher.jpg

Класирането в Гран При на Бразилия
1.Дженсън БЪТЪН (Макларън) 1:48:21.4 ч.
2.Фернандо АЛОНСО (Ферари) +2.7 сек.
3.Фелипе МАСА (Ферари) +3.6
4.Марк УЕБЪР (Ред Бул) +4.9
5.Нико ХЮЛКЕНБЕРГ (Форс Индия) +5.7
6.Себастиан ФЕТЕЛ (Ред Бул) +9.4
7.Михаел ШУМАХЕР (Мерцедес) +11.9
8.Жан-Ерик ВЕРН (Торо Росо) +28.6
9.Камуи КОБАЯШИ (Заубер) +31.2
10.Кими РАЙКОНЕН (Лотус) +1 обиколка 
11.Виталий ПЕТРОВ (Катерам) +1 обиколка 
12.Шарл ПИК (Марусия) +1 обиколка
13.Даниел РИКАРДО (Торо Росо) +1 обиколка
14.Хейки КОВАЛАЙНЕН (Катерам) +1 обиколка 
15.Нико РОЗБЕРГ (Мерцедес) +1 обиколка 
16.Тимо ГЛОК (Марусия) +1 обиколка
17.Педро ДЕ ЛА РОСА (HRT) +2 обиколки 
18.Нараин КАРТИКЕЯН (HRT) +2 обиколки
19.Пол ДИ РЕСТА (Форс Индия) +3 обиколки 

Отпаднали:
Серхио ПЕРЕС (Заубер)
Бруно СЕНА (Уилямс)
Ромен ГРОЖАН (Лотус)
Пастор МАЛДОНАДО (Уилямс)
Люис ХАМИЛТЪН (Мерцедес)