Организаторите на първото за сезона състезание във Формула 1 – Гран При на Австралия, отрекоха възможността да проведат старта пред празни трибуни. Това стана, след като стана ясно, че Гран При на Бахрейн ще бъде без зрители заради коронавируса.

Първият старт за сезона по програма ще се проведе на 15 март на пистата „Албърт Парк“ в Мелбърн. Седмица по-късно е състезанието на „Сахир“ в Бахрейн.

“Въобще не сме обмисляли вариант да проведем състезанието без зрители“, обяви корпоративният директор на Гран При на Австралия Андрю Уестакот пред радио „SEN“.

През тази година се отбелязват 25 години, откакто „Албърт Парк“ е домакин на австралийския старт във Формула 1.

Повечето отбори вече са в Австралия или пътуват за Зеления континент, включително и базираните в Италия Ферари и Алфа Таури, където е най-голямото огнище на коронавируса извън Азия.

Има притеснения, че австралийското правителство може да забрани пътуванията от Италия, което може да попречи на персонала на двата отбора да пристигне за състезанието в Мелбърн. Това за момента не се е случил, а кацащите от Ботуша минават през стриктни проверки на здравословното състояние.

„Колите на Алфа Таури и Ферари вече пътуват от летището към пистата. Ключовите хора от персонал летят към Австралия“, поясни Уестакот.

„Единствените хора на Ферари, които не пристигат от Италия са пилотите Себастиан Фетел и Шарл Льоклер, които съответно пътуват от Швейцария и Франция. Всички останалите очакваме да пристигнат до 24 часа“, допълни шефът на Гран При на Австралия.

Той обясни, че се очаква висока посещаемост на състезанието на пистата „Албърт Парк“, тъй като са продадени около 300 000 билети.